Posle burne noći u kojoj je Kfor pokušao da ukloni barikadu kod Dudinog krša, koju su Srbi potom ojačali, a Kosovska policijska služba u severnom delu Kosovske Mitrovice registrovala ekspolozije, na severu KiM juče je bilo mirno. Ovo je treći pokušaj Kfora da ukloni četiri meseca staru barikadu na Dudinom kršu, na putu između Zvečana i južnog dela Mitrovice, koja je sa poslednjim ojačanjima od zemlje, peska i velikih kamenih blokova dostigla visinu od dva i po metra i leži preko obe kolovozne trake.


Iz Kfora je saopšteno da je međunarodna vojna misija „u mirnoj atmosferi“ u noći između srede i četvrtka nešto posle 23 sata preuzela kontrolu nad barikadom u Dudinom kršu, ali da je veći broj demonstranata napao pripadnike Kfora i da je tom prilikom povređen 21 vojnik. U saopštenju se navodi da je „jednog vojnika povredio kamion, petorica imaju lakše, a ostali površinske povrede“.

„Vojnici Kfora su bili primorani da u vazduh ispale hice upozorenja, a pored toga su upotrebili suzavac i pendreke u samozaštiti od demonstranata koji su pratili kamion. Da bi se sprečila dalja eskalacija konfrontacije i rizik da dođe do ozbiljnih žrtava na obe strane, Kfor je doneo odgovornu odluku da prekine operaciju“, navodi se, između ostalog, u saopštenju.

Portparol Kfora Uve Novicki izjavio je juče da su teže povređena dva vojnika. Novicki je, kako prenose agencije, najavio nove akcije Kfora, koje su „u službi uspostavljanja slobode kretanja“.

Izvori Danasa na terenu tvrde da su se pripadnici Kfora povukli odmah posle prvog koškanja u kojem je bilo i udaranja, ali da nije bilo povređenih. Među Srbima, kako je našem listu rečeno, nema ranjenih, mada su mnogi tražili lekarsku pomoć zbog suzavca koji su bacili vojnici Kfora.

Dragiša Milović, predsednik opštine Zvečan, optužio je Kfor da ne poštuje dogovor sa Srbima na severu KiM. Milović kaže da su „pripadnici mađarskog i portugalskog Kfora krenuli da nasilno uklone barikadu kod Dudinog krša, iako je u sredu na redovnom sastanku u Zvečanu sa njihovom komandom dogovoreno da ne bude nikakvih jednostranih akcija“. Milović smatra da je incident na Dudinom kršu „jedna u nizu provokacija, jer nasilno uklanjanje barikade nije bilo potrebno kada Kfor može slobodno da se kreće“. On kaže da je sticaj srećnih okolnosti to što nije bilo teže povređenih.

U eksploziji kod naselja Tri solitera u severnom delu Kosovske Mitrovice oko ponoći između srede i četvrtka „lakše su oštećena tri automobila – dva albanska i jedan srpski“, saopštio je juče Besim Hoti, portparol KPS za region Mitrovice. Hoti kaže da je „na osnovu prvih ocena s mesta događaja, najverovatnije u pitanju ručna granata tipa M-75, jugoslovenske proizvodnje“. KPS je eksploziju okarakterisala kao krivično delo izazivanja opšte opasnosti. Danasovi izvori na terenu smatraju da je reč o novom modelu petardi, koje imaju jači prasak od klasičnih, sličan bombama.

Odbor za KiM ponovo zaseda

Skupština zajednica opština AP KiM održaće u nedelju u Kosovskoj Mitrovici, tačno u podne, sednicu na kojoj će se razgovarati o sporazumima između Beograda i Prištine, podnošenju zahteva Ustavnom sudu Srbije za utvrđivanje ustavnosti tih dogovora i podizanju krivične prijave protiv šefa beogradskog pregovaračkog tima Borislava Stefanovića, potvrdio je za Danas Marko Jakšić, potpredsednik Skupštine zajednice. Sednici bi trebalo da prisustvuju i članovi Udruženja raseljenih Srba sa KiM. Ljubomir Kragović, predsednik Odbora za KiM Skupštine Srbije, izjavio je za naš list da je sednica ovog skupštinskog tela, na kojoj će se raspravljati o sporazumima iz Brisela, zakazana za utorak, 29. novembra. Na nju su pozvani ministar za KiM Goran Bogdanović i Borislav Stefanović. Kragović kaže da će, posle briselskih pregovora 30. novembra, na sednicu Odbora biti pozvani i politički predstavnici Srba sa KiM.

Osuda iz Beograda

Vlada Srbije osuđuje incident na barikadi kod Dudinog krša i insistira da se problemi rešavaju dogovorom, izjavio je direktor vladine Kancelarije za odnose s medijima Milivoje Mihajlović. „Vlada Srbije poziva međunarodne misije na Kosovu, posebno pripadnike Kfora, da obezbede i zaštite stanovništvo“, rekao je Mihajlović na konferenciji za novinare nakon sednice vlade. Predsednica Kosova Atifete Jahjaga osudila je juče napad Srba na pripadnike Kfora u Zvečanu, saopšteno je iz njenog kabineta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari