Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc danas počinje dvodnevnu posetu Beogradu, što je deo priprema za podnošenje novog decembarskog izveštaja o saradnji Srbije s tim međunarodnim sudom. Bramerc će izveštaj o saradnji podneti Evropskoj uniji i Savetu bezbednosti UN sredinom novembra, a usmeno će ga pred članicama SB UN obrazložiti početkom decembra.

Predviđeno je da Bramerc tokom posete razgovara s predsednikom Borisom Tadićem, premijerom Mirkom Cvetkovićem, predsednikom Nacionalnog saveta za saradnju s Hagom Rasimom Ljajićem i tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem. Od Bramercove procene te saradnje zavisi nastavak procesa evropske integracije Srbije, jer Holandija traži „punu saradnju“ Beograda s Hagom, koja podrazumeva izručenje preostalih begunaca Ratka Mladića i Gorana Hadžića, kako bi Prelazni trgovinski sporazum i SSP bili deblokirani.

U nedavnom razgovoru sa stranim dopisnicima iz Haga, Bramerc je rekao da i dalje veruje da su Mladić i Hadžić u Srbiji.

Rasim Ljajić je nedavno rekao da se nada da će Bramercov izveštaj o saradnji biti pozitivan, ali da ne veruje da će biti upotrebljen izraz „puna saradnja“. „Voleo bih da me Bramerc demantuje, jer mi zaista zaslužujemo da te reči budu navedene“, rekao je Ljajić. Tvrdnje koje je Bramerc dao uoči dolaska u Beograd, da su Mladić i Hadžić u Srbiji, Ljajić vidi kao „sredstvo pritiska“.

U srpskom Tužilaštvu za ratne zločine očekuju da će Bramerc konstatovati napredak Srbije u ispunjavanju obaveza. Portparol Tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić rekao je juče da je saradnja Srbije s Tribunalom „stopostotna“ i da nema otvorenih pitanja i problema u komunikaciji. „Mislim da će Bramerc u svom izveštaju to i konstatovati, a sve ostalo su političke fraze“, rekao je Vekarić.

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić rekao je da se nada da će Bramerc u izveštaju SB UN upotrebiti izraz „potpuna saradnja“. „Ovoga trenutka mi zaista činimo sve da nijedan haški optuženik više ne bude na slobodi. Dakle, naša puna saradnja se ogleda u tome što ne postoji ništa drugo što bi moglo da se uradi, a što se ne radi sada“, poručio je Jeremić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari