Delegacija Odbora za evropske poslove Parlamenta Holandije dolazi danas u zvaničnu posetu Srbiji, a glavna tema razgovora s najvišim srpskim zvaničnicima biće šta vlasti u Beogradu preduzimaju na pronalaženju i hapšenju preostalih haških begunaca Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

Od stava koji holandski parlament bude zauzeo prema ovom pitanju zavisiće ponašanje vlade u Hagu prema kandidaturi Srbije za članstvo u EU, a njihovo mišljenje baziraće se na izveštaju koji će Serž Bramerc, glavni haški tužilac, predstaviti Savetu bezbednosti UN, 6. juna u Njujorku.

Predstavnici holandske delegacije će prvo razgovarati s predsednicom parlamenta Slavicom Đukić Dejanović i članovima skupštinskog Odbora za evropske integracije, a potom s premijerom Mirkom Cvetkovićem, vicepremijerom Božidarom Đelićem i šefom diplomatije Vukom Jeremićem.

Već sutra, u utorak, u Beograd dolazi glavni tužilac Haškog tribunal Serž Bramerc. Najvažnija tema njegove dvodnevne posete biće „nehapšenje“ Mladića i Hadžića, saopštio je Bramercov savetnik Frederik Svinen. Tužilac će se sastati s predsednikom Srbije Borisom Tadićem, ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem, šefom Nacionalnog saveta za saradnju s Tribunalom Rasimom Ljajićem, tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem i članovima Akcionog tima za hapšenje begunaca.

Jost Lagendajk, bivši član Evropskog parlament iz Holandije i viši savetnik u Istanbulskom centru za politiku, ocenjuje za Danas da je poseta holandske delegacije Beogradu veoma značajna za Srbiju. On se nada da će srpska vlada uspeti da ubedi holandske parlamentarce da se i dalje snažno zalaže za hapšenje Ratka Mladića, kao i da obaveštajne službe i bezbednosne institucije u Srbiji čine sve kako bi ga predale Haškom tribunalu. Lagendajk ističe da je boravak delegacije Odbora za poslove Parlamenta Holandije važan i zbog toga što bi pozitivna ocena te posete omogućila dalje integracije Srbije.

– Perspektiva za članstvo Srbije u EU bi predstavljala lakše modernizovanje i demokratizaciju srpskog društva, a odlaganje pregovora za dobijanje statusa kandidata išlo bi na ruku samo onima koji ne žele da se Srbija integriše s ostatkom Evrope. Ulazak Srbije u EU je garancija da region nikada više neće pasti u haos i nasilje koje je vladalo devedesetih godina prošlog veka – ukazuje Lagendajk.

Na pitanje Danasa koliko desničarska Partija za slobodu (PVV), koja se protivi daljem proširenju EU, a čiji će predstavnik biti u holandskoj delegaciji, može da utiče na evropski put Srbije, Lagendajk navodi da uspon evroskeptičnih stranaka može da uspori proces proširenja EU, ali nikako i da ga zaustavi.

– Kao i većina desničarskih partija, stranka Gerta Vildersa u stvari želi da oslabi EU, a ne da je ojača. Argument da zemlje u kojima žive i muslimani ne bi trebalo da budu u EU, PVV koristi protiv Turske, ali ne i protiv država na Balkanu. Postojanje ovih partija je evropski fenomen i snažan pokazatelj straha i nesigurnosti među delom stanovništva unutar zemalja članica EU koji osećaju proces globalizacije – smatra Lagendajk.

Prema njegovim rečima, zbog straha od imigranata koji su pripadnici islamske vere, neki građani evropskih zemalja misle da će izgubiti kontrolu nad svojom budućnošću, “pa se tako javljaju populističke stranke koje uspevaju da privuku podršku evropskog društva, govoreći da tradicionalne partije ne mogu da reše taj problem”. “Oko 20-25 odsto građana Evrope privlači novi populizam, ali na sreću više je onih koji ne misle tako”, zaključuje Jost Lagendajk.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari