U Nacrtu zaključaka naglašava se „nužnost nalaženja brzog rešenja za status Kosova“, imajući u vidu „predstojeće zaključenje procesa pod vođstvom ‘trojke’ 10. decembra“. Zvaničnici Saveta ministara EU su agenciji Beta preneli da „treba sačekati da se vidi hoće li u tome biti i neki zaokruženi predlozi“.

U Nacrtu zaključaka naglašava se „nužnost nalaženja brzog rešenja za status Kosova“, imajući u vidu „predstojeće zaključenje procesa pod vođstvom ‘trojke’ 10. decembra“. Zvaničnici Saveta ministara EU su agenciji Beta preneli da „treba sačekati da se vidi hoće li u tome biti i neki zaokruženi predlozi“.
Diplomatski izvori EU su potvrdili da, uz razrađenu osnovu od 14 tačaka, među inicijativama posredničke trojke postoje i zamisli izvučene iz dogovora dve nemačke države iz 1972, zatim rešenje u vidu konfederacije što je na prošlom sastanku okvirno izneo ruski predstavnik, kao i statusno neutralno rešenje, koje bi značilo da u međuvremenu EU od UN preuzme misiju na Kosovu. Zamoljeni da objasne da li bi „statusno neutralno rešenje“, uz jačanje sveukupne saradnje Beograda i Prištine, značilo i da ostaje na snazi Rezolucija 1244 SBUN, koja potvrđuje suverenitet Srbije nad Kosovom, zvaničnici u Savetu ministara su rekli da treba sačekati novu, današnju rundu pregovora.

Solana se nada napretku

Brisel – Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana juče je rekao da se nada da će biti ostvaren napredak u pregovorima o budućem statusu Kosova, koji se nastavljaju danas u Briselu. On je novinarima po dolasku na sastanak ministara spoljnih poslova EU u Briselurekao da parlamentarni izbori na Kosovu, koji su održani u subotu, nisu promenili situaciju, iako je lider Demokratske partije Kosova Hašim Tači, čija je stranka osvojila najviše glasova na izborima, izjavio da bi Kosovo trebalo da proglasi nezavisnost posle isteka roka za pregovore 10. decembra.

U Nacrtu zaključaka zasedanja šefova diplomatija potvrđuje se „spremnost Evropske unije da odigra važnu ulogu na Kosovu u budućnosti“ i dodaje da napreduju pripreme za buduće angažovanje EU.
Predstavnik EU u trojci Kontakt grupe Volfgang Išinger podneo je juče ministrima EU u raspravi o Kosovu izveštaj o toku pregovora i o tome u kom pravcu „trojka“ planira da dalje deluje.
On je juče rekao da je „trojka“ istražila sve postojeće opcije za postizanje kompromisnog rešenja u pregovorima Beograda i Prištine o budućem statusu Kosova.
– Istražili smo gotovo sve moguće opcije, poznate ljudima, u cilju rešavanja „kvadrature kruga“ pitanja kosovskog statusa – rekao je Išinger pre početka sastanka ministara spoljnih poslova EU u Briselu, preneo je Radio Dojče vele.
On je dodao da je „trojka“ omogućila Beogradu, koji je smatrao da mu nije pružena prava prilika, „temeljne direktne pregovore“ s Prištinom.
– Bez obzira kako se ovaj proces bude završio, niko neće moći da kaže da pregovori nisu bili značajni i intenzivni. Ovo govorim pošto bi neki mogli da padnu u iskušenje da kažu: nastavimo pregovore – rekao je predstavnik EU u „trojki“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari