Pramenković: SDA Sandžaka i SDP u BNV prave političku trgovinu 1Foto: N. Kočović

Bošnjačko nacionalno veća (BNV) trebalo bi, sutra, da dobije novog predsednika, kojeg će izabrati novoformiraa većina sastavljena od većnika Sandžačke demokratske partije (SDP) i SDA Sandžaka.

Većnici te dve partije zatražili su vanrednu sednicu BNV na kojoj će biti smenjena predsednica Misala Pramenković.

Tako i zvanično prestaje da važi Sporazum o strateškom partnerstvu između Stranke pravde i pomirenja (SPP) i SDA Sandžaka, potpisan u decembru 2022.godine

Pramenković je, na konferenciji za novinare, ocenia „da je SDA Sandžaka grubo prekršila Sporazum, koji je davao nadu Bošnjacima da mogu da postignu jedinstvo“ i odbacila navodi iz obrazloženja za smenu.

-Paradoksalno je da me SDA Sandžaka optužuje da sam BNV podredila interesima SPP. Ta partija trideset punih godina ima potuni primat nad BNV i ovo je bilo prvi put da predsednik Veća nije iz njihovih redova, SDA Sandžaka je školski primer kako se jedna ustanova stavlja pod svoj uticaj.Ugljanin je godinama bio predsednik SDA Sandžaka i BNV, a njihovo kadrovanje za rezultat ima da su zaposleni u BNV visokopozicionirani članovi te partije ili članovi njihovih porodica – naglasila je Pramenković.

Rekla je da su razlozi navedeni za njenu smenu „samo izgovor i SDA Sandžaka i SDP svojim glasačima treba da predoče svoje razloge za saradnju“.

-U pitanju je politička trgovina, koja je u prvi plan isturika BNV, kao najveće predstavničko telo Bošnjaka u Srbiji i to zbog parčeta vlasti u Novom Pazaru i Tutinu – ocenila je Pramenković i dodala da je „zabrinjavajuće da se BNV stavlja u ruke SDP. Koja je Novi Pazar dovela do ruba egzistencije. BNV se daje u ruke stranci koja je ceo naš mandat opstruirala naš rad, iako u svojim redovima imaju ministra i predsednika Skupštine Novog Pazara i predsednika te partije“.

Istakla je da je sa predstavnicima liste SDA Sandžaka, za godinu i po, imala korektnu i konstruktivnu saradnju, da je ponosna na svoj i rad BNV i da će nakon smene „SPP biti konstruktivna opozicij“.

-Zalažem se za departizaciju, a ne za depolitizaciju BNV – poručila je Pramenković.

Novi predsednik bošnjačkog nacionalnog saveta, još uvek nezvanično, trebalo bi da bude Adel Slatina, kandidat SPP iz Priboja.

U aktuelnom sazivu BNV po 12 većnika imaju SDP i SPP, 10 SDA Sandžaka i jednog lista „Savez za Sandžak i dobre Bošnjane“, koju je podržao Bošnjačko-srpski savez (BOOS).

Finansiranje BNV iz lokalnih budžeta

Pramenković je deo svog ombraćanja posvetila i izdvajanju finansijskih sredstava iz budžeta lokalnih samouprava za rad BNV. Rekla je da obaveze ne ispunjavaju grad Novi Paiaz i opštine Sjenica i Tutin.

Nešto ranije iz ovog nacionalnog saveta saopšteno je da se tim povoodom oglasilo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Ministarstvo je od Novog Pazara, Sjenice, Tutina i Priboja zatražilo objašnjenje zašto iz svojih budžeta ne izdvajaju sredstva za rad BNV na osnovu odredaba Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina.

Ministarstvo je tražilo i inofmaciju koliko je sredstava predviđeno budžetima za ovu godinu i da li su uplaćena.

Novi Pazar je, prošle godine, umesto planiranih 12 uplatio 4 miliona dinara. Sjenička i tutinska opština planirale su izdvajanje za rad BNV po 8 miliona dinara.Opština Tutin je uplatila 6 miliona, a iz sjeničkog budžeta izdvojeno je oko 1,2 miliona dinara. Iz budžeta opštine Priboj, nije bilo izdvajanja sredstava za ovu bošnjačku instituciju, iako je, prošle godine, bilo planirano 200 hiljada dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari