Pravnik Nenezić objašnjava po čemu se vidi policijska okupacija severa Kosova 1foto EPA-EFE/GEORGI LIČOVSKI

Prvo se nešto oduzme i da na korišćenje, pa se onda naknadno, posle skoro godinu dana, donosi propis koji to uređuje. Ovako nove odluke kosovske vlade komentariše pravni ekspert Dragutin Nenezić. „Sve u svemu, Sever je danas pod nekom vrstom policijske okupacije“, ocenjuje.

Vlada u Prištini je u sredu na 214. sednici jednoglasna usvojila predlog o izmeni Administrativnog uputstva o načinima i procedurama davanja pod zakup nepokretnosti i pokretnosti koja je konfiskovana i oduzeta.

On uređuje pravo Agencije za upravljanje konfiskovanom imovinom da da pod zakup imovinu koja je predmet konfiskacije – bez naknade, ako je zatraži javna ustanova.

Upravo ono što se dogodilo sa vilom Milana Radoičića na jezeru Gazivode, koja je oduzeta nakon sukoba u selu Banjska septembra prošle godine.

Inače, na ovoj istoj sednici prethodno je usvojen i zahtev da se takođe kosovskom MUP-u daju na korišćenje parcele u katastarskim zonama Jasenovik i Čečevo, a koje su u vlasništvu kosovske Agencije za šume.

Još jedan korak ka policijskoj okupaciji Severa

Pravni ekspert Dragutin Nenezić za KoSSev ocenjuje da je jasno da se radi o nastavku procesa započetog eksproprijacijom, a to je legalizacija baza na Severu.

Pravnik Nenezić objašnjava po čemu se vidi policijska okupacija severa Kosova 2
foto: Kossev

„Ovog puta im je posao svakako lakši, jer se izgleda radi o šumskom zemljištu kojim upravlja Agencija za šume, ali ne isključujem mogućnost da zbog neusklađenosti katastara ovim možda i indirektno eksproprišu zemlju u vlasništvu fizičkih lica. U svakom slučaju, još jedan korak ka formalnom zaokruživanju policijske okupacije Severa“, naveo je.

Kada je u pitanju odluka o izmeni Administrativnog uputstva i konfiskacija vile Milana Radoičića, Nenezić naglašava poseban odnos koji Priština demonstrira kada je Sever u pitanju.

„Ovde mi je prvenstveno zanimljivo kako apologete vladavine prava postupaju kad je u pitanju Sever. Prvo se nešto oduzme i da na korišćenje, pa se onda naknadno, posle skoro godinu dana, donosi propis koji to uređuje. Svakako sve što je posle Banjske oduzeto, uključujući i ovu imovinu i Rajsku banju, već je faktički predato policijskim snagama, kao nosiocima sile na Severu, pa je ovo samo formalnost. Suština je da Sever prelazi u policijske ruke, isprva faktički, sad i formalno, prvo s eksproprijacijom, sad sa oduzimanjem imovine“, ističe Nenezić.

Otpor na Severu slomljen

Zaključujući da je Sever pod „nekom vrstom policijske uprave“, obe odluke vlade vidi kao modele kako se takva policijska uprava pravno formuliše i sprovodi.

Istovremeno smatra da se to u skorije vreme neće promeniti.

„Kao i sve što rade aktuelne vlasti, puno je pravnih brljotina i mana, čime se otvara prostor da se to sudski napada, istina u uskim i često nepravednim okvirima kosovskog sudskog sistema. Nažalost, sad je raspoloženje među Srbina takvo (nikakvo) da skoro da nema ko da digne glas i pravno se bori protiv ovoga, i smatram da je to najveća tragedija – što je otpor po kom je Sever i bio poznat – slomljen, i to, kako nasiljem Prištine, tako i nedelovanjem Beograda“, kazao je u komentaru za KoSSev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari