Oglasio se ambasador Ukrajine u Srbiji uoči praznika 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač je izjavio da je Dan nezavisnosti Ukrajine od početka ruske agresije postao „svetinja za ukrajinski narod“ jer uspevaju da joj odole i nastavljaju borbu.

On je u tekstu povodom ukrajinskog državnog praznika koji je sutra, u subotu, napisao da su „Ukrajinci o slobodi maštali i za nju se borili vekovima“.

„Danas nastavljamo da se borimo za pravo izbora, za pravo da slobodno živimo na svojoj zemlji. ;Dan nezavisnosti Ukrajine – svega tri reči, ali mnogo toga iza njih stoji danas na 914. dan sveobuhvatne ruske agresije. Krvava borba kakvu Evropa nije videla od 1945. godine. Koliko je podviga, gubitaka, radosti i bola u ovim rečima. Posle 30 meseci, kada pokušavaju da nas unište, mi ostajemo slobodni narod nezavisne Ukrajine“, dodao je Tolkač.

Poručio je da Ukrajina, zajedno sa drugim zemljama, mora da postigne rezultate u primeni Formule mira, čije je osnovne principe prema rezultatima Prvog globalnog samita mira prihvatila većina država u svetu.

„Ukrajinski narod i njegova hrabrost inspirisali su ceo svet. Oni su čovečanstvu dali novu nadu da pravda nije potpuno napustila naš cinični svet. I u njemu još uvek ne pobeđuje sila, već istina. Ne novac, već vrednosti. Ne nafta, ne gas, već ljudi“, dodao je ambasador.

Naveo je i da je Ukrajina kroz rat spoznala ko joj je prijatelj i zahvalio svima koji ih podržavaju i koji su spremi da sa njima idu „do pobede“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari