Praznik je dobar, Vučić nije: Šta opoziciona “desnica” misli o Danu srpskog jedinstva, slobode i zastave? 1Foto: Grad Kragujevac

Nemam ništa protiv praznika Dana srpskog jedinstva, slobode i zastave i ne bih zamerala obeležavanje u Nišu da ono nije režirano da prikrije probleme u državi Srbiji i iznad svega izjavu Aleksandra Vučića u Briselu da se neće protiviti ulasku Kosova u međunarodne organizacije i da će Kosovo od sada biti bez „zvezdice“ i Unmikovih predstavnika – kaže za Danas Sanda Rašković Ivić, poslanica Narodne stranke u Skupštini Srbije.

Predsednica stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski ističe za Danas da „kada mi ne možemo da se okupimo oko zastave Srbije, šta je to što će nas sabrati?!“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na obeležavanju Dana srpskog jedinstva, slobode i zastave 15. septembra u Nišu da su „laži da pravi veliku Srbiju“, a okupljenima je poručio da po pitanju rešavanja problema, pre svega na Kosovu, „ne očekuju pravdu“.

Vučić je rekao da se u zemljama u okruženju prihvata samo da „Srbin ne bude Srbin i da se jasno odriče Beograda i srpstva“.

„Možemo da živimo u mnogo zemalja, ali imamo srpsko ime i prezime i jednu zastavu“, rekao je Vučić.

Prema rečima Sande Rašković Ivić, reč je o danu kada „obeležavamo godišnjicu proboja Solunskog fronta i parizer od 260 dinara i torbicu Vučićeve savetnice od nekoliko hiljada evra…“.

– Sve to jedna velika predstava i režirana pričaonica da se prikrije kosovska rana, a pride, niški skup predstavlja, rekla bih,formalni početak predizborne kampanje – zaključe ona.

Liderka Zavetnika kaže da nacionalno jedinstvo nalaže i nacionalnu odgovornost.

– Prema državi i prema društvu. Mi smo suočeni sa dubokim podelama koje nas sputavaju da veliki državni praznik dočekamo i proslavimo kao praznik svih građana – ističe Milica Đurđević Stamenkovski.

Sa adresa vladajuće strukture sugeriše se da je reč o partijskom skupu, dodaje, a iz redova anacionalne opozicije sa rezignacijom se odbacuje sve što je državno, pod obrazloženjem da ono što je državno pripada isključivo vladajućoj partiji.

– Takav ugao najbolje pokazuje koliki je stepen institucionalne i političke krize u zemlji. Kao državotvorna stranka uvek smo isticali potrebu da se te dve stvari razdvoje. Kada mi ne možemo da se okupimo oko zastave Srbije, šta je to što će nas sabrati?! – zaključuje sagovornica Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari