Demokratska stranka će sastaviti novu Vladu Srbije posle izbora, u to sam sada apsolutno siguran. Imaćemo i apsolutnu većinu u Skupštini Vojvodine, kao i vlast u najviše opština. To ko će dobiti najveći broj glasova na izborima, iako je važno, nije presudno za to ko će da vodi politiku zemlje u narednom periodu – kaže za Danas Goran Ješić, predsednik opštine Inđija i funkcioner DS, za kojeg je Mlađan Dinkić pre koji dan ustvrdio da ima kvalitete za premijera.


Tvrdite da će naprednjaci da osvoje najviše glasova, ali da neće imati s kim da formiraju vladu?

– Mi imamo konkurenciju koja nema politiku. Klerofašistička i nacionalistička politika obrnula se u proevropsku, a ljudi su ostali isti. Takvu transformaciju politike birači će zasigurno kazniti, jer ko može da im garantuje da će sutra da sprovode politiku za koju su, navodno, danas. Takvima ne bih nikada dao svoj glas. Pre bih glasao za radikale.

Pa, s radikalima uveliko sarađujete na lokalu i smenjujete gradonačelnika Nove Srbije u Čačku?

– Kad se pokrene inicijativa za smenu lošeg gradonačelnika, onda nije pitanje s kim ćete je realizovati. To je legitimno. Ali, pitanje s kim ćete praviti većinu je nešto drugo. Mi imamo dovoljno koalicionih partnera, a to svakako nisu ni SRS, ni SNS, ni DSS.

DS nije bila zadovoljna ni sadašnjim partnerima, koji su je sporadično ucenjivali. Kako ćete izbeći takve aranžmane ubuduće?

– Na republičkom nivou, DS trebalo da nastupi sama na izborima i mislim da bismo tako napravili najbolji rezultat. Očekujem da rukovodstvo DS i donese takvu odluku, ali ona će naravno zavisiti i od istraživanja javnog mnjenja i procene kako da ostvarimo najbolji rezultat.

Ima već nagoveštaja da DS neće samostalno na izbore?

– Moja stranka mora da proceni već sada u koga ima poverenja i ko neće da ucenjuje. Moramo da realizujemo sopstvenu politiku, a ne da činimo ustupke.

Strahujete li vi od ustupaka koje ćete u Inđiji morati da činite URS-u i Dinkiću, s kojim idete na lokalne izbore?

– Lista DS u Inđiji imaće 37 kandidata, od kojih će dva biti iz URS. Tako je bilo i na prošlim i na pretprošlim izborima i to nije ništa čudno. Na našoj lokalnoj listi verovatno će biti i SVM.

Šta vam kažu u centrali DS na dogovor s Dinkićem?

– Ovo nije koalicija na republičkom nivou. Mi smo stranka s velikim demokratskim kapacitetom i vrlo često se na lokalu ostavlja mogućnost stvaranja koalicije koje su normalne za tu sredinu. Nisam pravio koaliciju sa SNS, već sa nekim s kim sarađujemo već četiri godine.

Delite li vi mišljenje pokrajinskog DS da je politika URS „nekonzistentna i dezorijentisana”, a da je Dinkić „licemeran i politički nedosledan“?

– Oni i ja pričamo o dve različite teme, ja o lokalu, a oni o pokrajinskoj politici. Ja stojim iza svega što sam rekao o Mlađanu Dinkiću, ali ne mogu i ne želim da komentarišem njegovu politiku na republičkom nivou.

Dinkić i vi baš ste nahvalili jedan drugog…

– Prijaju mi njegove pohvale, a istovremeno za njega mogu da kažem da je jedan od najboljih ministara s kojima sam sarađivao, a promenio sam šest vlada.

Dinkić tvrdi da ste rekli da je bio najbolji ministar?

– Pa, čovek sam piše na Tviteru. Mi smo prijatelji i ponavljam da je on podržao veliki broj direktnih ulaganja koja su došla u Inđiju.

Da li je DS morala da status kandidata slavi baš uz trubače?

– Kandidatura je veliki dan za Srbiju, ali bih ja, da sam bio tamo, umesto trubača doveo tamburaše.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari