Predizborna analiza Srećka Mihailovića 1Foto: Medija centar

Glavni istraživač Demostata Srećko Mihailović ocenio je danas, u tekstu uoči lokalnih izbora 2. juna, da istraživanja u proteklih godinu dana indiciraju izbornu premoć stranaka opozicije nad partijama koje može da okupi Srpska napredna stranka, ali kod opozicije preovlađuje narcisoidni individualizam.

„Velemoćni lider može da objedini sve pristalice njegovih stranaka, a bogme i još neke na već dobro poznate načine. S druge strane, nalazimo manje ili veće fragmente opozicijskih partija koje su izvan kartela koje vodi čovek-vlasti samo na trenutak je izgledalo da su našli zajednički jezik i da su se manihejski dogovorili – protiv (Aleksandra) Vučića“, naveo je Mihailović.

Prema njegovom mišljenju, pokazalo se još jednom da je na jednoj strani dominacija interesa kao ključne determinante izbornog zajedništva vladajućeg kartela, dok je na drugoj strani prevladao narcisoidni individualizam. Opozicioni interesi, vrednosti i ideologija zadržali su svoju ulogu samo u folirantskim naizgled racionalnim obrazloženjima opredeljenja za strategiju „svaka vaška obaška“.

Mihailović je naglasio da je Beograd „danas, i već duže vremena“, na razmeđu između balkanske palanke i moderne evropske metropole orijentisane ka demokratiji kao načinu uređenja države i kao načinu uređenja života njegovih građana.

Problem sa kojim se susreću Beograđani nije samo gotovo opšti sukob balkanske palanke i moderne metropole, već je u tome što se u mnogima među nama susreću pa mire ili sukobljavaju ono što je moderno i ono što je palanačko-balkansko, a to vidimo i u ovom predizborju uoči 2. juna, ocenio je Mihailović.

Prema rečima Mihailovića, „neki narod“ ne izlazi na izbore, jer je uveren da njegova partija ne može da pobedi, a drugi ne izlaze na izbore, jer u tome ne vide nikakvu svrhu.

„Izbori će biti pokradeni, glasovi oteti, ljudi naterani da glasaju za neke za koje ni u snu ne bi glasali… Neki narod ne izlazi na izbore jer taj narod pouzdano zna da bez obzira ko pobedi, aktualni svemoćnik (Milošević, Vučić…) neće otići sa vlasti, pa što bi onda čovek gubio vreme izlazeći na izbore kada se zna da od toga nema ništa“, naveo je Mihailović.

Mihailović je naglasio da, kada se sumiraju razlozi i motivi za izlazak na izbore i razlozi za neizlazak na izbore, brojniji su razlozi za neizlazak.

No, pitanje je koji su razlozi jači, kao i pitanje koje je razloge lakše oboriti, napomenuo je Mihailović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari