Predsednici Severne Makedonije i Srbije obišli manastir Prohor Pčinjski: Vučić kaže da Pendarovski bira reči, dok je on za balkanski prostor 1Printskrin TV Pink

Današnji susret je potvrda izuzetnih odnosa između Srbije i Severne Makedonije. Naši narodi su veliki prijatelji i imamo bratske odnose koji će se razvijati. Nemamo otvorenih pitanja, rekao je Aleksandar Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim.

On se našalio i rekao da predsednik Severne Makedonije, kao pravi evropski predsednik, bira reči.

– Ja nisam za to, ja sam za balkanski prostor i ne umem sitnice da izmerim – kazao je Vučić.

On se zahvalio vladici Pahomiju na gostoprimsktvu i patrijarhu Porfiriju.

Vučić je čestitao praznik Severnoj Makedoniji, dok se Pendarovski zahvalio na gostoprimsktvu i poželeo da se i sledeće godine ponovi ovakav susret.

Predsednik Severne Makedonije se zahvalio Srbiji koju je ove godine na ovim susretima predstavljao predsednik.

Pendarovski izjavio je da mu je drago što je u mogućnosti da najveći državni praznik proslavlja na mestu gde je formirana njegova država i da se nada da tu dobru tradiciju ni jedno političko ili religijsko pitanje neće prekinuti.

„Zahvaljujem se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću koji je ;svojim ličnim zalaganjem omogućio da Makedonija Dan državnosti slavi tamo gde je 2. avgusta 1944. godine ;formirana savremena država u manastaru ;Prohor Pčinjski“, rekao je on.

Predsednik Severne Makedonije je dodao da činjenica da se taj manastir nalazi u drugoj državi to nije razlog da se važan datum ne obeležava u njemu.

Predsednik Srbije je danas primio u radnu posetu predsednika Severne Makedonije  sa kojim je obišao manastir prohor Pčinjski.

Na današnji dan 1903. godine je počeo Ilindenski ustanak, a 1944. godine u manastiru Sveti Prohor Pčinjski održano prvo zasedanje Antifašističkog sobranja narodnog oslobođenja Makedonije (ASNOM).

Danas se u Severnoj Makedoniji obeležava Dan Republike, a Pendarovski i delegacija susedne zemlje ga je 2022. godine, posle 18 godina pauze, obeležila u manastiru Prohor Pčinjski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari