Predsednik Albanije: Značajno da Kosovo postane član Američko-jadranske povelje 1foto: EPA-EFE/TOMS KALNINS

Predsednik Albanije Bajram Begaj rekao je da je članstvo Kosova u Jadranskoj povelji neophodno za stabilnost celog regiona.

Begaj je rekao da je Kosovo dokazalo svoju posvećenost miru i da je faktor koji doprinosi bezbednosti na Zapadnom Balkanu.

„U saradnji sa našim saveznicima, kontinuirano smo radili na jačanju bezbednosti u regionu i promovisanju pune integracije Zapadnog Balkana u evroatlantske strukture. Na ovom putu važno je uključiti nove članice koje žele da se pridruže Američko-jadranskoj povelji i NATO-u. Članstvo Kosova u ovoj Inicijativi je od suštinskog značaja ne samo za bezbednost Kosova, već i za stabilnost celog regiona. Kosovo je, iako je nova država, pokazalo privrženost miru i saradnji, i čini faktor koji doprinosi bezbednosti na Zapadnom Balkanu“, rekao je Begaj.

Američko-jadranska povelja (A5) je udruženje koje su formirale Albanija, Hrvatska, Severna Makedonija i Sjedinjene Države 2003. godine kako bi pomogle u njihovim naporima da se pridruže NATO-u. Bosna i Hercegovina i Crna Gora su pristupile ovoj asocijaciji 2008. godine. Do sada jedino BiH i dalje nije članica NATO-a. Srbija je postala posmatrač 2008. godine, a Kosovo 2012. godina.

U svom govoru, predsednik Albanije je priznao da se region Balkana suočava sa specifičnim izazovima, posebno u oblasti bezbednosti, dok ostaje krhak pred destabilizacijom.

„Istorija se ne sme zaboraviti, inače možemo da ponovimo greške. U stanju smo da odgovorimo na ove izazove. U saradnji sa našim saveznicima, radili smo na unapređenju bezbednosti u regionu“, dodao je on.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari