Predsednik kosovske Skupštine: EU i SAD da kazne Srbiju za agresiju na Kosovo 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Predsednik kosovske Skupštine Glauk Konjufca zatražio je danas od međunarodnog faktora, posebno Evropske unije (EU) i Sjedinjenih Američkih Država (SAD), da kazni Srbiju za agresiju na Kosovo zbog, kako je naveo, „kidnapovanja trojice policajaca“, i zatražio njihovo hitno puštanje na slobodu.

Osuđujem kidnapovanje trojice graničnih policajaca Kosova. Taj čin narušavanja suvereniteta i bezbednosti Kosova jasan je pokazatelj ko želi da podstakne tenzije između dve zemlje, rekao je Konjufca, prenosi RTK.

U vreme kada je Srbija trebalo da naredi „zločinačkim bandama na severu Kosova da se povuku“ i prekinu destabilizaciju u četiri severne kosovske opštine, nastavlja se sa uključivanjem zvaničnih policijskih formacija u narušavanje teritorijalnog integriteta Kosova, istakao je on.

U trenutku kada Vlada Kosova izlazi sa predlozima za pronalaženje rešenja za destabilizaciju, koju izazivaju kriminalne grupe koje podržava Beograd, Srbija dokazuje da nije spremna ni na kakvo rešenje. Zato snažno tražimo od međunarodnog faktora, posebno EU i SAD, da osude Srbiju za ove akte agresije na Kosovo, rekao je Konjufca.

On tvrdi i da je je najnovijim aktom Srbija odbacila osnovni sporazum o normalizaciji odnosa, prihvaćen u Ohridu i Briselu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari