Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Nevzad Lutviu: Diskriminacija albanskih kadrova na primeru imenovanja sudija 1Foto: Lična arhiva

„U Sudu za prekršaje u Preševu, na poslednjem konkursu za sudije, primljeni su je jedan Albanac i jedan Srbin, ali je izabrana Srpkinja iz Vranja, 40 kilometara daleko od Preševa iako su se kandidovali i kandidati iz Preševa i Bujanovca koji su ispunili uslove za ovu poziciju“, navodi predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Nevzad Lutviu, a prenosi portal Bujanovačke.

Kako je naveo u objavi  na društvenim mrežama “ NSA ima saznanje da će u bujanovačkoj jedinici Suda za prekršaje u Bujanovcu biti postavljena osoba iz Surdulice“.

On u svojoj FB objavi citira Zakon o sudijama prema kome „tokom predlaganja za izbor sudije i tokom izbora sudije zabranjena je diskriminacija u bilo kojem obliku“.

„Zakon o  imenovanju sudija naglašava posebnu pažnju na nacionalni sastav stanovništva, odgovarajuće uključivanje nacionalnih manjina i poznavanje stručne pravne terminologije jezika nacionalnih manjina koji se koristi u toj sudnici. Dakle, Zakon se krši upravo prilikom izbora sudija, pa zamislite kakvu pravdu možemo očekivati od njih“, zaključuje predsednik NSA, u svojoj izjavi objavljenoj na društvenim mrežama.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari