Predsednik opštine Negotin, Veličković podneo ostavku 1

Ni punih godinu dana Vladimir Veličković nije bio čelni čovek opštine Negotin, budući da je na funkciju predsednika opštine izabran u februaru ove godine, a na konferenciji za novinare zvanično  potvrdio da je pre izvesnog vremena podneo ostavku.

Razlog – stvaranje zakonskih uslova za održavanje prevremenih lokalnih izbora.

– Jeste, podneo sam ostavku na funkciju predsednika opštine pre svegasa namerom da održimo prevremene lokalne izbore. Razlog toga je višestruk. Vođen situacijom da su nama redovni izbori u martu, smatrao sam da ovo uopšte nije neka velika promena zato što će sada izbori biti tri meseca ranije.- kazao je Veličković objašnjavajući razloge svoje ostavke.

Prema rečima Veličkovića njegova ostavka ne utiče na započete poslove budući da se oni realizuju planiranom dinamikom, ali bi martovskim izborima izbornu kampanja bila u idućoj budžetskoj godini gde bi trpela opština, odnosno građani u smislu realizacije planiranih poslova.Prevremeni izbori, smatra Veličković, omogućavaju da se u iduću godinu uđe sa bolje stratne pozicije u rešavanju problema.

-Posle martovskih izbora ušli bi u formiranje nove vlasti i smatram da bi cela ta budžetska godina bila izgubljena što se tiče infrastrukturnih radova i još nekih projekata za koje mislim da će biti bitni i za građane iza razvoj naše opštine. Smatram da je to nepotrebno vreme koje bi izgubili u tom periodu.- rekao je Veličković.

Govoreći na pres konferenciji predsednik opštine Negotin u ostavci naveo je i da je želja vladajuće koalicije da na vreme započne realizaciju vizije infrastrukturnog i privrednog razvoja kako se sa izborima u narednoj godini ne bi gubilo vreme na formiranje vlasti, razne rebalanse budžeta i eventualne promene planova.

            -Ako neko razmišlja realno, ne pričan politički, shvatiće da je to bolje za nas. Ako neko hoće da ide samo kroz politiku, onda možemo da gledamo i tako da izgubimo još jednu godinu.Ali ja smatram da više nemamo vremena. Neodgovorno bi bilo više gubiti vreme i baviti se politikanstvom, ali bukvalno. – smatra Veličković.

Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu obavešteno je o nameri većine u lokalnom parlamentu, od 2014. čine je partije okupljene oko SNS i SPS, da ne održavaju sednice opštinske Skupštine u narednom periodu. Time je, čini se, isključena mogućnost da se do 6. novembra kada ističe zakonski rok od 30 dana da se po ostavci Veličkovića izabere novi predsednik opštine za koga treba da glasa najmanje 23 odbornika. Veličković je inače izabran glasovima 39 od 45 odbornika koliko broji negotinska Skupština. Podsećamo da Vlada Srbije, na predlog nadležnog ministarstva, raspušta SO Negotin, a predsednik Narodne skupštine raspisuje lokalne izbore, kao i da od dana raspisivanja  do dana održavanja izbora ne može proteći manje od 45 ni više od 60 dana. Do konstituisanja skupštine i izbora organa jedinice lokalne samouprave tekuće i neodložne poslove iz nadležnosti skupštine i izvršnih organa jedinica lokalne samouprave obavlja privremeni organ koji obrazuje Vlada.                                                                                                          

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari