Predsednik opštine Preševo uputio otvoreno pismo kosovskom premijeru Kurtiju 1Foto: FoNet

„Za nas je od vitalnog značaja aktiviranje svih kanala diplomatske komunikacije, kako bi se garantovala bezbednost Albancima u Dolini“, navodi, pored ostalog,  Šćiprim Arifi, predsednik Opštine Preševo  u pismu upućenom Aljbinu Kurtiju, koje je objavio na društvenim mrežama, a koje je dostavljeno novinaru Danasa.

„U ovom trenutku važno da se  razmotri zahtev međunarodnih partnera, koji pozivaju na dijalog i kontinuiranu komunikaciju, jer ne samo da što postoji opasnost na severu Kosova i na Kosovu uopšte, već ukoliko dođe do prekida dijaloga i diplomatske komunikacije i Albanci u Preševskoj dolini, mogu postati mete grupe terorista“, navodi predsednik Opštine Preševo i lider albanske partije Demokratska alternativa.

Preševska dolina zajedno sa severom može da postane „bure baruta“ jer opštine Bujanovac, Preševo i Medveđa su deo Kosova i svaki napad na državu Kosovo direktno pogađa stanovnike Preševske doline. U danima kao što su ovi koordinacija sa našim međunarodnim prijateljima  iz SAD i EU, jedini su  put za Kosovo, i za Preševsku dolinu, stoji između ostalog u pismu Arifija upućenom predsedniku vlade u Prištini.

Šćiprim Arifi, kao čelnik albanske Demokratske alternative (DA) svojim dosadašnjim stavovima nije dobijao previše podrške iz Prištine i Tirane, s obzirom na to da je u jednom trenutku političke karijere bio tretiran kao „bliski čovek naprednjacima Aleksandra Vučića“, što je stav albanske političke zajednice u ovom delu Srbije.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari