Predsednik opštine Sjenica: Prethodna vlast za 9 meseci napravila dug od 3 miliona eura 1Munib Mujagić/Foto: Sandžakpress

Novi-stari predsednik opštine Sjenica Munib Mijagić optužio je prethodnu opštinsku vlast da je za devet meseci vladanja opštinsku kasu zadužila za dodatnih više od 3 miliona eura.

Na konferenciji za novinare „napravio finansijski presek“, na osnovu podataka koje je dobio iz Opštinskog odeljenja za budžet i finansije i odbacio svaku mogućnost da su netačni, jer je „izveštaj radio načelnik kojeg je postavila prethodna vlast“.

Rekao je da se u Centralnom registru faktura (CRF) nalaze fakture čija vrednost je preko 325,8 miliona dinara. Od toga plaćeno je više od 122,1 miliona dinara, a neizmirene obaveze su preko 203,6 miliona dinara.

-To je vrednost 272 fakture odjavljene sa CRF. Najviše je onih koje su ispostavljene za izgradnju lokalnih puteva, gde je bilo angažovano 39, privatnih firmi. „Šoder politika“ je samo u predizbornoj kampanji „potrošila“, 89,6 miliona dinara. Za lokalne puteve potrošeno je višestruko više od predviđene sume u budžetu – naglasio je Mujagić.

Pojasnio je da su sve fakture odjavljene sa istim obrazloženjem „nepotpuna dokumentacija, bez obzira što postoje otpremnice sa potpisima raznih inženjera, funkcionera, ovlašćenih i neovlašćenih lica“.

-Da ne bi prekršili Odluku o budžetu i da bi obavili sebi znane poslove, pribegli su odjavi faktura, iako su znali da one imaju izvršni status i da kao takve idu na izvršenje. Već su krenule naplate potraživanja za izvršene radove – rekao je Mujagić prilikom podvlačenja crte devetomesečnog poslovanja lokalne samouprave.

Izneo je i „troškovnik“ prethodne vlasti, koju su od kraja novembra prošle do kraja avgusta ove godine, predvodile Sandžačka demokratska partija (SDP) i SDA Sandžaka,

Potrošeno je više od 456,6 miliona dinara. Spisak dugova u „troškovniku“ je dug, u kojem prednjači CRF sa 203,6 miliona dinara, reprograma dva duga ukupno 135,5 miliona, 35 miliona pozajmice od ministarstava trgovine i turizma za izgradnju dečijeg vrtića, za desetak osnovnih i srednjih škola 17,8 miliona, oko 20 miliona dug je dvema privatnim fimama za izgradnju lokalnih puteva, ali je te dugove preuzelo Opštinsko veće. Nisu izmireni troškovi ni minulih lokalnih izbora, pa se izbornoj komisiji, biračkim odborima i za ostale troškove oko organizovanja izbora duguje više od 8,5 miliona, neisplaćen je novac, 7,5 miliona, medijim i udruženjima građana dodeljen na opštinskim konkursima, duguje se za tradicionalne manifestacije, ustanovama kulture i sporta, Domu zdravlja i Predškolskoj ustanovi.

-Utrošeno je mnogo novca za izgradnju tridesetak kilometara lokalnih puteva, mnogo više nego što je planirano. Zbog toga, sada, na drugoj strani neće biti sredstava za obavezna finansiranja iz opštinskog budžeta kao što je organizovanje prevoza za đake ili socijalna davanja, ali i druga izdvajanja za ustanove i aktivnosti – naglasio je Mujagić.
Svoje prethodnike optužio je za zaustavljanje kapitalnih objekata : izgradnja Pešterskog vodovoda, izgradnja objekta za klanični otpad, projekta vrednog 300 hiljada evra koji je u završnoj fazi, projekti namenjeni podršci poljoprivrednim proizvođačima : mala i srednja preduzeća za proizvodnju mleka i mesa i formiranje Poljoprivrednog fonda za beskamatnu finansijsku pomoć poljoprivrednim gazdinstvima, zatim, zaustavljeni su projekti „Čista Srbija“ izgradnja pijace i toplane i nisu stvoreni uslovi da počne nastava u novoizgrađenoj osnovnoj školi u gradu.

Predsednik sjeničke opštine je podsetio da kada je njegova partija, Stranka pravde i pomirenja (SPP), preuzela vlast od SDA Sandžaka i on postao predsednik opštine, nasledili su dug 830 miliona dinara.

-Za tri i po godine dug smo smanjili za 530 miliona dinara ili 4,5 miliona eura. Do smene, u novembru prošle godine, na teritoriji opštine Sjenica izgrađeno je 60 kilometara lokalnih i isto toliko kilometara državnih puteva drugog reda. Oni su za samo devet meseci uspeli da naprave dug od 3 miliona eura. Oni su se, očigledno, bavili samo zaduživanjem, od kojeg su najviše koristi imala privatna preduzeća – zaključio je Mujagić.

Poručio je da će, u narednom periodu, saopštiti i dugovanja javnih preduzeća i ustanova „koja su prema procenama velika“ i da će o svemu javnost biti obaveštena, ali i nadležni državni organi „koji treba da ispitaju da li je bilo kršenja zakona, da li i ko treba da se krivično goni i da sve procesuiraju“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari