Predsednik RIK: Zlonamerne tvrdnje da se priprema izborna krađa 1foto FoNet Zoran Drekalović

Predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević ocenio je uoči današnjih izbora kako je očigledan cilj „talasa insinuacija i zlonamernih tvrdnji da se priprema izborna krađa“, da se „u javnost unese nemir i osećaj nesigurnosti u regularnost izbora“.

Dimitrijević je sinoć u pisanoj izjavi ukazao da današnje glasanje sprovode organi za sprovođenje izbora koje, u skladu sa zakonom, čine predstavnici i vlasti i opozicije.

Ako znamo da na izborima učestvuje 18 izbornih lista, od kojih velika većina pripada opoziciji, javnost treba da zna da će glasanje na biračkim mestima sprovesti birački odbori u kojima će od ukupno 148.987 predstavnika podnosilaca izbornih lista ubedljivu većinu imati predstavnici opozicije, što bi čak i onima najnepoverljivijima trebalo da predstavlja dovoljnu garanciju da zloupotreba ne sme i ne može biti, naveo je predsednik RIK.

On je dodao da je u Republičkoj izbornoj komisiji, od ukupno 35 članova, opozicija zastupljena sa 20 predstavnika.

Dimitrijević je pozvao sve učesnike na izborima da „u skladu sa zakonom, demokratskom tradicijom i u tolerantnoj atmosferi, ozbiljno shvate svoju ulogu i potrebu da „svojim sveukupnim delovanjem daju puni doprinos legitimitetu sutrašnjeg glasanja i celog izbornog procesa“.

Dešavanja na izborima iz minuta u minut pratite u Danasovom blogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari