aleksandar vučićFoto: BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

U situaciji u kojoj Srpska lista uz podršku Beograda izlazi pa se vraća u kosovski parlament, predsednik Srbije Aleksandar Vučić ima objašnjenje samo za izlazak kosovskih naprednjaka i Srba iz instutucija na Kosovu i od tad se ne oglašava. Od njega zasad, nismo čuli ni reč o najnovijem potezu SL koji je iznenadio deo zainteresovane javnosti za dešavanja na KiM.

Iako je poslednjih dana imao nekoliko javnih nastupa koja nisu vezana za kosovske teme, pitanja o najnovijim potezima Srpske liste i spora oko tablica o kojem se, po svoj prilici, intenzivno diplomatski razgovara, nisu bila postavljena niti je on sam o tome govorio. Glavnu ulogu poslednjih dana preuzeo je šef vladine Kancelarije za KiM Petar Petković, koji zastupa i objašnjava poteze SL.

Do zatišja je moguće došlo jer će se ubrzo postići neki dogovor ili će bar doći do susreta Vučića sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem u Briselu na poziv briselskih zvaničnika, a uoči 21. novembra kada na Kosovu počinje kažnjavanje građana koji imaju srpske tablice.

Nije neverovatno, bar prema naznakama koje dolaze iz Prištine da se radi i na postizanju dogvoora dve strane oko plana EU koji se odnosi na sporazum Beograda i Prištine.

Za redovnog profesora FPN i poslanika Zeleno-levog kluba Đorđa Pavičevića ovo je običajeno.

– On uvek naknadno objašnjava odluke i daje naknadne razloge. Retko kada od njega čujemo konkretan stav pre nego što je poznat ishod događaja. Tako je i sa pregovorima o Kosovu i zbivanjima na Kosovu. Verovatno ćemo naknadno slušati o njegovoj herojskoj ulozi ili mučeništvu, ma kakav ishod bio – navodi on za Danas.

A Milica Andrić Rakić, iz Nove društveen inicijative, ukazuje da je Vučić potezima SL posvetio veći deo emisije Hit Tvit kao i par obraćanja medija nakon toga.

– Uz to, najnoviji potezi SL koja je preuzela opet mandate u kosovskoj skupštini je odmah propraćen i saopštenjem Kancelarije za KiM koja je prižila podršku takvom potezu. Ne mislim da je ćutanje konkretno Vučića pokazatelj da se imeđu SL i SNS dešavaju neke značajne promene odnosa – navodi ona za Danas.

Dok Igor Marković iz nevladine organizacije Aktiv smatra da je prvi i osnovni razlog neoglašavanja predsednika i članova Vlade Srbije po pitanju polaganja zakletve novih poslanika neusalgašenost između ovog poteza i prvobitnog izlaska poslanika Srpske liste iz kosovske Skupštine.

– Neugodna pitanja koja bi bila postavljena povodom ovakvog koraka naišla bi najverovatnije na odgovore koji su u poslednjih nekoliko dana strujili srpskim medijima, a to je da je potez pravdan navodnim sprečavanjem ulaska novih poslanika koji bi bili ‘lojalni Kurtiju’. Iz te perspektive proizilazi da svako ko nije član Srpske liste ne bi na legitiman način predstavljao interese srpske zajednice u Skupštini, štaviše – naprotiv. Međutim, ovaj argument pobija činjenica da je jedno skupštinsko mesto zauzela osoba koja ne dolazi iz dominantne partije, već iz Građanske inicijative „Za slobodu, pravdu i opstanak“ – navodi on.

Kako dodaje, nepodudaranje između naglašavanja o potpunom izlasku iz rada skupštinskih organa i dolaska novih poslanika najverovatnije proizilazi iz bojazni da bi skupštinske klupe mogle popuniti one osobe koje su na poslednjim izborima bili nosioci lista partija opozicione provenijencije.

– Efekat ovog poteza će moći biti analiziran u narednim nedeljama praćenjem aktivnosti novih poslanika. Ukoliko se budu zajednički odlučili na opstruisanje rada Skupštine ili jednostavnim nepojavljivanjem na sednicama, narativ o izlasku iz institucija će verovatno delimično dobiti smisao u očima javnosti – ukazuje Marković.

A novi potez SL otvorio je još jedno pitanje na koje je ukazao osnivač Foruma za etničke odnose Dušan Janjić koji je rekao da će povratak SL u kosovske institucije biti prilika i da se ta stranka „očisti odi kadrova“ čijim su radom bili nezadovoljni srpski narod i međunarodna zajednica. On je dodao da predstoji „razlaganje“ Srpske liste i da će njihovi predstavnici izaći na lokalne izbore.

Andrić Rakić pak ne očekuje bilo kakve izmene unutar SL, jer kako kaže, nema naznaka unutrašnjeg rascepa ili preteranog nezadovoljstva.

– O eventualnom „osvežavanju“ u smislu novih lica u SL bismo mogli da govorimo ukoliko bi došlo do raspisivanja srpskih lokalnih izbora. Za razliku od kosovskih lokalnih izbora, kada je konkurencja SL uglavnom mala, na eventualnim srpskim lokalnim izborima, sasvim sigurno bi bilo mnogo više političkih opcija pred građanima zbog čega bi SL tada možda i mogla da razmišlja o drugim kadrovima. Međutim radi se o vrlo hipotetičkoj situaciji do koje ne verujem da će doći – navodi ona.

A Marković dodaje da su prethodnih nekoliko godina pokazale priličnu strukturalnu čvrstinu u višim partijskim ešalonima SL, te u tom smislu nije dolazilo do značajnijih rekonstrukcija i kadrovskih promena.

– Ukoliko su se promene dešavale, one su uglavnom pratile zamene pozicija iz kosovskih u srpske institucije na Kosovu i/ili obrnuto. Nakon poslednjih događaja i izaska iz institucija, bilo koje promene unutar Srpske liste bi potencijalno poslale signal o njenoj slabosti, što upućuje na zaključak da se drastične kadrovske promene ipak neće desiti, barem ne u dogledno vreme – zaključuje on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari