Predsednik Srbije o zaustavljanju Danila Vučića na Kosovu: Nisu mu skinuli majicu jer on to nije dozvolio 1Foto: Printscreen/PrvaTV

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u gostovanju na TV Prva komentarisao je zaustavljanje njegovog sina Danila Vučića tokom boravka na Kosovu kada ga je policija Kosova naterala da skine majicu sa, kako su ocenili, provokativnim porukama ističući da bi došlo do „ozbiljnog sukoba“ da je do toga došlo.

„Želeli su da ga ponize i rekli su mu da ima pet minuta da skine majicu. U video-formatu smo im dokazali da su ga zaustavili tri puta. Nisu mu skinuli majicu jer on to nije dozvolio. Do veoma ozbiljnog sukoba bi došlo da su ga naterali da skine, ni majicu ni srpsku zastavbu nikome neće da preda“, rekao je Vučić o Danilu.

Kako navodi, nisu mu skinuli majicu, jer „on to nije želeo da uradi“.

„On ni majicu na kojoj piše „Predaja nije opcija“ ni srpsku zastavu dok je živ neće da preda. To je njegova odluka, on tamo ide od 211. godine, svakog Vidovdana. Neko kaže da je to bila provokacija – on već 13 godina ide tamo. On nikoga nije uvredio, provocirao. Svake godine nosi sličnu majicu. On je rekao da nema čak ni kaiš, potpuno je bio goloruk. Imao je samo majicu, ali da neće da je skida. Da nekome skinete majicu na silu morali biste da ga izubijate, to ne može da se uradi drugačije. Onda su odustali jer su shvatili da bi to bio mnogo veći skandal. Ali su lagali, lagali su kao i za sve drugo. Oni ne misle da je to provokacija, reč je o njihovom bezobrazluku“, istako je on.

On je rekao da su se kosovski policajci na kraju povukli shvativši težinu incidenta koji bi mogli da izazovu kao i da smatra da to nije nikakva provokacija već čist bezobrazluk.

Dodao je i da su ga tri puta zaustavljali, slikali s kim se sve rukovao dole, i „stvano su uperili puške u njega i njegove drugove“, te da je odahnuo tek kad se oko ponoći vratio u Beogradu.

„Molio sam ga da ne ode, ali je želeo. Pratili su ga sve vreme od granice. Za sve imamo video i foto dokumentaciju, slikali su ga, sa kim se rukovao“, objasnio je on.

Vučić je istakao da je ponosni otac koji nije rekao svom sinu da ide, već da ne ide, jer zna „ko dole vrši vlast“.

„On je želeo da ode, rekao je da nijedne godine nije propustio. Shvatio sam, čim su ga prvi put zaustavili kod Ajvalji, pratili su ga sve vreme, tobož krišom, kao deca se sakrivaju, za sve to imamo dokumentaciju. Taj iz ROSU mu kaže ‘ja sam za Kurtija’ i drži pušku, on kaže: ‘Ja sam za Vučića i šta ćeš sad’. Još je bio srećan što mu je palo na pamet da im kaže ‘To je vaš predsednik’. Pitaju ga za ime oca on kaže: ‘Aleksandar, to je moj tata i vaš predsednik'“, naveo je on.

Vučić je naveo i da je veoma zabrinut za narod na KiM.

Dodao je i da to nije ništa što se desilo Danilu u odnosu na ono kakvu torturu Srbi trpe svaki dan.

„Postoje ljudi iz Štrpca koji su po dve godine u pritvoru, koji nikog nisu ranili ni ubili. I onda govore da je to pravna država. I onda vas takve izjave Euleksa vređaju. Problem je kada vam Euleks kaže da prati neki slučaj. Evo ja ih pitam, zašto je Dušan Obrenović u pritvoru i produžen mu je za još dva meseca? Lažete svi zajedno, praveći se da ne znate da je nevin. Ja vas pitam, sve vas lažove iz Vašingtona, Berlina, zašto je uhapšen Dušan Obrenović? Zašto su ga uvukli u svoju grupu nato vojnici u trenutku kada su krenuli na ljude da bui ih podvojili od auta tzv. kosovske policije. Ruku nije podigao čovek, ništa nije uradio, oni su ga izubijali od batina. Posebno su mu govorili ‘to će da ti bude zato što si prešao u pravoslavlje’. Ne smeju da ga puste, jer i sada, mesec dana posle ima jezive povrede“, rekao je Vučić.

Predsednik je dodao da Aljbin Kurti „živi za to da Srbe protera sa svojih ognjišta“.

„Možete da amnestirate one koji su ubili 75 albanskih policajaca? A ovde ne možete da pustite ljude za koje znate da nisu krivi ni na koji način. I baš ih briga! Postoji optužnica protiv albanskih policajaca, pušteni su da se sa slobode brane. Sve vreme su gpovorili da su uhapšeni na tertoriji Kosova. Izmišljaju, toliko lažu da to nikakvog smisla nema. Onda kada kažemo da smo spremni da damo ljude na poligraf – oni kažu to su neke kriminalne strukture. Kao da gledaju Novu S i N1. Jedino što znam je da su uhapšeni na teritoriji centralne Srbije. I mogu tako da lažu doveka. Ja ne mogu da govorim bez strasti, toliko imam brige za naše ljude na KiM. Oni sad nemaju nikakvu ‘prešu’, baš ih briga. ‘Leže tamo neki Srbi, malo ih tuku, malo im stavljaju kese na glavu, malo ih ubijaju…’ nikakav problem. Baš sve njih briga kada su srpska prava u pitanju“, rekao je Vučić.

Zatim je komentarisao da li bi na KiM mogao da izbije rat.

„Ja imam strah zbog potpuno iracionalnih poteza Aljbina Kurtija. Daću sve od sebe da se to ne desi, ali ne po cenu pogroma Srpskog naroda“, rekao je on.

Vučić je podsetio na reči Aljbina Kurtija iz vremena kada se dijalog vodio sa Hašimom Tačijem kao izborom albanskog naroda na Kosovu.

Tada je, kaže, uvideo koliko taj čovek nije čovek i koliko nema časti. On se setio kako je Kurti tada rekao „da kad Tačiju tako dobro ide u razgovoru s Vučićem onda njegov sin treba da oženi Vučićevu ćerku“. Vučić je podsetio da tada nije na to odgovorio ali mu Tačijev sin jeste. Dodao je i da to govori kakav je to čovek bez časti.

Dodao je i da je Kurti đak Adema Demaćija i da se plašio toga šta je sve moglo da se desi kad je Danilo išao na Vidovdan na KiM, te da ga je molio da ne ide.

„Ja sam znao da taj čovek nije ni čovek u pravom smislu te reči. Svojevremeno, kada smo mi normalno razgovarali sa Tačijem, koji je bio izbor albanskog naroda na KiM. On je tada, naradajući Tačija, otišao toliko daleko, uradio nešto što su ovde samo neki pripadnici bivšeg režima uradili, štzo nijedan častan čovek u politici nikada ne bi uradio. On je rekao – Evo kako tebi dobro ide sa Vučićem, mogao bi tvoj sin da oženi Vučićevu ćerku“, moja Milica je tada imala 17,18 godina. Vi se pitate, kakav to čovek morate da budete da tako nešto izgovorite? Odgovorio mu je Tačivej sin, to su njihove stvari. Ja sam prećutao. Kada takvu rečenicu čujete od nekoga, onda vam je jasno da tu ni razgovora ni normalnosti ni časti nema. Ja sam se bezbroj puta uverio u to da tu nema ni reči ni časti. Veoma sam zabrinut za naš narod na KiM“, rekao je Vučić.

Da mi proglasimo ROSU i KBS teroristima, odmah bi bile sankcije Srbiji, a oni jesu teroristi, rekao je Vučić.

„Po kom aktu oni imaju pravo da postoje, po kom aktu ih vi naoružavate. Oni koji su kreteni što marširaju po urbanoj sredini, a ne umeju ni da marširaju, nego nose po tri rezervnih para rej ban naočara, jer su mnogo opasni, po kom pravu oni postoje. Pa po našem pravu, to mi kažu, Nemci, Amerikanci. to je pravo jačeg. Šta da mi kažu, šta da mi kažu kad ne piše noigde, ni na tarabi. Gde to piše u međunarodnim aktima. Pa ne piše nigde – al nam se može“, rekao je Vučić.

Od 1. septembra veće plate za prosvetu i medicinare, o penzijama i suficitu

On je naveo da u prvi šest meseci imamo suficit od oko 120 miliona evra i dodao da sve ono što je obećano prosvetarima, penzionerima, medicinskim sestrama… potvrđuje da ćemo imati novac.

„Mi već od 1. septembra krećemo u uvećanje plata za prosvetne radnike, medicinske sestre, negovateljice… za 5,5 odsto plus najmanje 10 odsto od 1. januara. Penzioneri da budu mirni, jer već od 1. oktobra kreće povećanje penzija od 5,5 odsto i očekujem 14,6 odsto od 1. januara“, istakao je on.

On je dodao da bi inflacije u decembru mogla da bude jednocifrena oko 8,5 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari