Predsednik Vučić obratio se iz Tirane i ponovio da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji 1Printsrkin TV Pink

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, obratio se novinarima iz Tirane, rekavši da Srbija neće uvoditi restriktivne mere Rusiji.

„Ne mogu ni da sedim ni stojim iza te deklaracije, jer nisam pisao deklaraciju, ali moram da kažem da se nismo saglasili sa sankcijama Rusiji, a nismo ih ni uveli. To je činjenica, a nekome se sviđa, a nekome ne. Rekao sam da je odnos prema sankcijama u stvari odnos prema građanima Srbije. Nije prirodno da mi učestvujemo u toj politici… Dobro smo razumeli poruku EU, razumeo sam to i kroz diskusiju“, rekao je Vučić.

Dodao je da će se raspravljati o francusko-nemačkom predlogu za Kosovo ali da u napred ne može da se kaže da li će se prihvatiti ili ne.

„Imao sam sreću da sam (na samitu) govorio poslednji, tako da sam mogao da sagledam šta su ostali govorili i da predočim sve naše strahove, probleme i naša očekivanja. Nije bila greška, već je bilo dobro što smo prisustvovali“, rekao je Vučić novinarima nakon samita.

On je ocenio da su učesnici samita razgovarali „nikad otvorenije i poštenije“.

Prema njegovim rečima, najveći deo razgovora posvećen je energetici ali i tome što Srbija nije uvela sankcije Rusiji.

Kako je naveo, zvaničnicima EU i Zapadnog Balkana je kazao da je odnos prema sankcijama Rusiji zapravo odnos prema gradjanima Srbije, i da nije prirodno da Srbija uvodi sankcije.

Vučić je rekao se „nije nikome dodvoravao“ i da je ukazivao na činjenice, a da su zvaničnici EU ocenili da je on bio otvoren u razgovorima.

Vučić izjavio je povodom današnjih incidenata na severu Kosova prilikom pokušaja ulaska novih članova Opštinskih izbornih komisija u opštinu Zubin Potok, u pratnji kosovske policije, da je dobro „što prema dosadašnjim podacima nema saznanja o stradanjima“.

Vučić je na konferenciji za novinare u Tirani, gde učestvuje na Samitu EU-Zapadni Balkan, rekao da „što se tiče tajminga, ne zna šta je u glavama ljudi koji hoće da izazivanu sukobe i tenzije svake nedelje“, i da veruje da će specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak „imati važnu ulogu i danas u smirivanju tenzija“.

On je rekao da je važno da „sa Albancima pokušamo da se dogovorimo i da uradimo sve što je moguće da mir bude održan i sačuvan“.

Na pitanje da li će Srbija prihvatiti francusko-nemački predlog za rešavanje odnosa s Kosovom, Vučić je odgovorio: „Spremni smo da razgovaramo i nista ne odbijamo unapred“.

„Jasno smo stavili do znanja šta su naše ‘crvene linije’. Spremni smo uvek da razovaramo, otvoreni smo za razgovor i spremni smo za kompromisna rešenja“, kazao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari