Predstavljen nacrt Manifesta slobode i pravde 1Pokret slobodnih građana : Logo

U Kragujevcu je predstavljen nacrt Manifesta slobode i pravde, koji je budući bazični programskog dokumenta Pokreta slobodnih građana (PSG).

Program su predstavili Saša Janković, predsednik PSG, Radivoj Cvetićanin, predsednik Političkog saveta PSG i članovi Predsedništva PSG i osnivači Pokreta prof. dr Srbijanka Turajlić i glumac Nikola Đuričko.

Manifest slobode i pravde treba jasno da kaže da PSG želi, pre svega, demokratsku Srbiju, bez obzira koliko je taj termin možda i izlizan zbog onih koji su ga lošim odlukama i korupcijom obesmisli, ali Srbija mora da bude demokratska, a ne autokratska država.

Mi želimo modernu Srbiju koja puštuje svoju tradiciju, ali koja gleda u budućnost. Želimo Srbiju čija se ekonomija zasniva na tehnolškom razvoju i stručnoj, dobro plaćenoj, radnoj snazi i protiv smo prljavih tehnologija i iskorišćavanja neobnovljivih resursa“, rekao je Janković u uvodnom izlaganju na predstavljanju nacrta Manifesta slobode i pravde u Kragujevcu.

Prema njegovim rečima država mora da bude socijalno odgovorna, da garantuje socijalnu sigurnost, dobru zdravstvenu zaštitu i podjednaka prava radnika u državnom i privatnom sektoru.

Janković je nagalasio da Manifest jasno definiše Srbiju kao institucionalnu državu. „Nijedan jedini čovek ne sme imati pravo da donosi odluke umesto institucija. Srbija treba da bude prosvećena država, u kojoj kultura, umetnost, obrazovanje, nisu trošak i vašar koji treba rasprodati, već ulaganje u našu budućnost.

Naš cilj, kako je rekao Janković, nije neprestana borba za manje loša rešenja, naš cilj je bolja Srbija i na tom putu je najveća prepreka režim Aleksandra Vučića“.

Janković je istakao da vlast treba transparentno da izvrašava svoje nadležnosti, da lokalna samouprava mora da doživi svoju afirmaciju i da građani u gradovima i opštinama odlučuju o razvoju, a ne da im stižu gotovi planovi iz Beograda.

On je objasnio da će nacrt Manifesta slobode i pravde biti predstavljen po celoj Srbiji, ali i da će nakon njegovog konačnog usvajanja na godišnjoj Skupštini PSG, posle svih analiza i sugestija dobijenih od građana, on ostati i živ dokument spreman da se uhvati sa novim izazovima u društvu.

,,Nacrt Manifesta slobode i pravde ima dve celine u kojima je definisana politička situacija u Srbiji i osnov od kojeg smo mi pošli u svojim predloženim rešenjima“.

Prema rečima Radivoja Cvetićanina, predsednika Političkog saveta PSG, Srbija je u krizi koja se svakim danom produbljuje, a do sada prikrivani društveni konflikti polako eskaliraju.

Nama predsednik kada hoće da podigne natalitet, on nudi lovu. Svakom normalnom je to krajnje uvredljivo, ali to je sistem vrednosti do kojeg oni dopiru. U njemu sve počinje od korupcije i pretpostavke da svako i sve ima svoju cenu u novcu“, ocenio je on.

‘Evo ti lova, ćuti i idi je sistem mafije’, a ne uređenog društva“ rekao je Nikola Đuričko i dodao da to što vlast radi u Srbiji, mladi ljudi vide.

Politika „nema veze ko si i šta si, učlani se i bićeš ispoštovan, nije važno što nemaš pojma šta radiš i gde ideš“ je prozreta, dodao je Nikola Đuričko. Neko pakuje kofere i odlazi, neko savije kičmu po principu „tako se igra igra, pridruži joj se“. Mi pokušavamo da uspostavimo nov sistem vrednosti, a on je zasnovan na argumentima i raspravi kako uz pomoć dijaloga doći do rešenja koje je najbolje za ovu zemlju i društvo, ocenio je on.

Prof. dr Srbijanka Turajlić je naglasila da se Pokret slobodnih građana zalaže za socijalnu, pravnu državu sa mestom u Evropi, što je i okosnica Manifesta slobodnih građana.

Ideja Manifesta i njegovog predstavljanja na ovaj način je da saopštimo ljudima za šta se mi u stvari zalažemo, učinilo nam se da je sada pravi momenat da izađemo sa predlogom kako po nama ta država treba da izgleda, da kažemo gde je mesto naše države u Evropi i kako do tog mesta doći“, rekla je Turajlić.

Ideja Manifesta je da saopštimo ko smo zapravo mi iz Pokreta slobodnih građana, da saopštimo šta želimo i na koji način to treba da ostvarimo“, naglasila je Turajlić na predstavljanju Manifesta slobodnih građana u prostorijama Šumadijske regije u Kragujevcu, saopštio je PSG.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari