Predstavnice koalicije "Srbija protiv nasilja": Uvesti femicid kao posebno krivično delo i registar nasilnika 1foto Milena_Đorđević Slikom do promene, projekat UNDP Srbija

Predstavnice partija koje čine koaliciju „Srbija protiv nasilja“ večeras su na debati o borbi protiv nasilja nad ženama i merama koje bi uvele, navele izdvajanje femicida kao posebnog krivičnog dela i uvođenje registra nasilnika.

Predstavnica Stranke slobode i pravde Ferida Čustović rekla je da je Srbija potpuno ogrezla u nasilju i bahatosti i da se to odražava i na žene, posebno one koje su nezaposlene ili nemaju drugi krov nad glavom.

„To se sve dešava 10 godina od emisije ‘Teška reč’, u kojoj je krenulo maltretiranje neistomišljenika i od tada je država digla ruke od svega što se zove nasilje i pustila da to ide svojim tokom“, rekla je Čustović.

Kopredsednica Zeleno-levog fronta Biljana Đorđević ocenila je da je rodno zasnovano nasilje političko pitanje i istakla da statistički podaci pokaziju da postoji problem na kojem mora da se radi.

Predstavnica Ekološkog ustanka Danijela Nestorović rekla je da je kao advokat svedok da je u prethodnih 10 godina došlo do porasta nasilja nad ženama i mržnje prema ženama, koja kulminira ubistvima.

Nestorović je ukazala da je 27 žena ubijeno ove godine i da se ništa ne radi da bi se taj problem rešio.

„Zakazale su sve institucije sistema, od centara za socijalni rad, sudova i Ministarstva unutrašnjih poslova“, kazala je Nestorović.

Kopredsednica stranke Zajedno Biljana Stojković istakla je da je ubistvo žena ekstremno kršenje ljudskog prava na život, ali je upozorila da postoji mnogo drugih oblika nasilja i diskriminacije žena.

„Ne postoji društvo u kojem žena nije diskriminisana, negde više, negde manje“, rekla je Stojković.

Predstavnica Narodnog pokreta Srbija Slavica Radovanović rekla je da je i u Ministarstvu unutrašnjih poslova radila na slučajevima nasilja nad ženama i da Srbija mora mnogo da radi na prevenciji nasilja u porodici, čije su žrtve najčešće žene.

Govoreći o merama protiv nasilja, Biljana Đorđević je rekla da se zalaže za usklađivanje definicije silovanja sa Istanbulskom konvencijom i za uvođenje „instituta osobe od poverenja“, kako bi žene imale osobu koja će ih pratiti kroz čitavu proceduru, za prisustvo osobe koju žena odabere na porođaju, kao i za uvođenje tela koje bi analiziralo slučajeve femicida i zbog čega do njih dolazi.

Ferida Čustović je ocenila da su centri za socijalni rad devastirani i da je potrebna njihova reoeganizacija.

Ona je u cilju pomoći ženama žrtvama nasilja ukazala na potrebu izjednačavanja plata muškaraca i žena, prihvatanje zakona o alimentacionom fondu i zakonu o roditelju negovatelju.

Danijela Nestorović ocenila je da bi prvi korak bio formiranje posebnih jedinica u centrima za socijalni rad, gde bi žene dobijale informacije o tome kako da idu kroz pravni postupak i kako da se smeste u sigurne kuće.

Ona je istakla važnost toga da informacije o tome gde je žrtva nasilja budu sakrivene od nasilnika, što u praksi nije uvek tako.

Nestorović je rekla da se ne sme zloupotrebiti prijava za nasije nad ženama i navela da se to dešava u malom broju slučajeva, što je izazvalo burne reakcije u publici, pa je bilo poruka da se time umanjuje priča o nasilju nad ženama.

Radovanović je rekla da se zalaže za osnivanje Centra za urgentno zbrinjavanje žrtava, u čiji rad bi bili uključeni i predstavnici sistema, psiholozi, socijalni radnici i pravnici, jer se žrtva iznova traumatizuje kada mora da ponavlja istu priču mnogo puta.

Ona je dodala da u zakon treba uneti da se dugogodišnje nasilje koje žena trpi uzme kao olakšavajuća okolnost kada žena povredi ili ubije svog nasilnika.

Stojković je kazala da se mnogo može naučiti od nevladinih organizacija koje se bave pitanjem nasilja i da je potrebna dublja sistemska reforma čitavog društva.

Na skup je došao i kandidat za gradonačelnika te koalicije Vladimir Obradović, koji je istakao da treba pričati o prevenciji i da je važno ekonomsko osnaživanje žena.

On je ocenio da su zakoni dobri, iako ima prostora za poboljšanje, ali je ocenio da je problem u njihovom sprovođenju.

Obradović je rekao da neravnopravnost počinje od rođenja, da se porodični poslovi uglavnom ostavljaju sinovima, kao i imanje, da žene sporije napreduju u karijerama i da ostaje stalno pitanje razlike u platama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari