Predstavnici opozicije napustili konstruktivnu sednicu Skupštine grada Niša 1Skupština grada Niša: Foto V. Torović

Predstavnici opozicije, ukupno 30 odbornika, napustili su danas konstruktivnu sednicu Skupštine grada Niša, nakon čega je predsedavajuća Mirjana Lapajne rekla da imaju kvorum od 31 odbornika koji su, bez prisutne Slavice Aleksić (SNS) kojoj je prestao mandat, izglasali mandat Bratislavu Ćirkoviću kao njenu zamenu.

Ćirković je zakletvu položio samo pred poslanicima koji su u kaoaliciji okupljenoj oko Srpske napredne stranke.

Predsedavajuća Skupštine Mirjana Lapajne istakla je da Poslovnik nije povređen i da su imali kvorum za zamenu 31. odbornika.

Bez obzira što zasedanje protiče u haotičnoj atmosferi, Lapanje ne želi da prekine sednicu i pokušava da otvori raspravu.

Odbornik SNS Uroš Radulović predložio je Igora Novakovića iz Socijalističke partije Srbije za predsednika Skupštine Niša, dok predstavnici opozicije traže ponovno glasanje o povredi Poslovnika pošto prethodno nije bilo kvoruma.

Nakon rasprave sa predstavnicima opozicije Lapajne je pozvala da odbornici glasaju o tome da li će nastaviti zasedanje nakon 18 sati.

Tokom zasedanja opozicija neprestano reklamira povredu Poslovnika i traži da se glasa o prestanku mandata Slavici Aleksić, pre nego što odbornik postane Ćirković, čime bi pokazali da SNS i dalje nema većinu. S druge strane, SNS traži da se glasa samo o povredi Poslovnika, čime bi pokazali da opozicija nema većinu.

Prethodno je Lapajne saopštila da su potvrđeni mandati odbornika lokalnog parlamenta, što poslanici opozicije ne priznaju.

Oko četiri sata nakon početka konstitutivne sednice, protekle uglavnom u pauzama, Mirjana Lapajne je rekla da su mandati potvrđeni sa 30 glasova „za“, što je opozicija osporila.

Niška skupština ima 61 odborničko mesto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari