Skupština Republike SrbijeFoto: Radenko Topalović/Danas

Nezadovoljni brutalnom blokadom i zloupotrebom paralamenta Srbije opozicioni poslanički klubovi danas su, na inicijativu zeleno-levog poslaničkog kluba Ne davimo Beograd, održali sastanak i saglasili se da parlament treba da izgleda sasvim drugačije. Dogovoren je naredni sastanak na kome će biti predložena i konkretna rešenja i koraci za deblokadu ove institucije.

“Optimista sam i nadam se novom talasu saradnje opozicionih poslaničkih klubova u Skupštini, jer moramo da se izborimo sa apsolutnom zloupotrebom koju vrši SNS. Drago mi je da su se sve poslaničke grupe odazvale na poziv za sastanak (osim Zavetnika koji su bili sprečeni, ali su izrazili želju da učestvuju u narednim sastancima) i da smo imali odlično razumevanje da rad parlamenta treba da izgleda mnogo drugačije“, kaže za Danas Radomir Lazović, šef zeleno levog poslaničkog kluba Ne davimo Beograd.

Dodaje da se sa desničarskim partijama ne slaže oko pravca u kom treba da ide Srbija, ali se slaže da Parlament mora raditi po zakonu, a ne u službi Aleksandra Vučića.”

„Činjenica da je prolećno zasedanje počelo 1. marta, a da ni jedna sednica nije održana do danas, samo je ilustracija zloupotrebe koju SNS sprovodi. Kada njima odgovara onda se sednice sazivaju i u roku manjem od 24 sata, što je protivzakonito, a kada im ne odgovara, onda može i mesec dana ništa da se ne dešava. Ni jedna sednica do sada nije održana u nekom redovonom stanju i važećim pravilima“, objašnjava Lazović razloge opozicionog okupljanja.

Dodaje da SNS sprovodi apsolutnu kontrolu parlamenta tako da opozicija ne može na dnevni red da stavi ni jedan predlog zakona, blokirane su sve inicijative koje predlaže opozicija, rad skupštinskih odbora je pod potpunom kontrolom, tako da se ne mogu organizovati javna slušanja ni o jednom pitanju koje ne odgovara vlastima.

Sednice se vode pristrasno, poslovnik se ne poštuje, ljudima se gasi mikrofon, pravo na repliku se ne dozvoljava, a svaka prilika se koristi za uvrede i napade na opoziciju. Vlast političke neistomišljenike tretira kao izdajnike, strane plaćenike i rušitelje države.

 

„Rad srpskog parlamenta nije posebno drugačiji od drugih oblasti koje zloupotrebljava Srpska napredna stranka, i to kroz gušenje medijskih sloboda, nepoštovanje vladavine prava i loše izborne uslove. Ovo prepoznaju i Evropski parlament i Evropska komisija i Stejt department u svojim izveštajima. Međunarodni indikatori više ne svrstavaju Srbiju u grupu demokratskih država, već u hibridni režim na putu ka autokratiji, što govore mnoge međunarodne organizacije“, ističe šef poslaničkog kluba Ne davimo Beograd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari