Predstavnici Srbije i UN potpisali Okvir saradnje za održiv razvoj 2021-2025 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

Predstavnici Vlade Srbije i Ujedinjenih nacija potpisali su danas u Beogradu Okvir saradnje UN za održivi razvoj 2021-2025.

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković, koji je potpisao dokument sa stalnom koordinatorkom UN u Srbiji Fransoaz Žakob, izrazio je nadu da će konstruktivna i dinamična saradnja biti nastavljena, navodeći da su UN za Srbiju najvažnija multilateralna međunarodna organizacija.

„Ovaj dokument predstavlja sveobuhvatni osnov za saradnju i podršku sistemu UN koji je usmeren na podsticanje i unapređenje sveukupnog ekonomskog, socijalnog i ekološkog razvoja Srbije“, rekao je Selaković.

On je kazao da je dokument usklađen sa nacionalnim razvojnim prioritetima Vlade Srbije, procesom pregovora Srbije o članstvu sa EU i Agendom 2030 UN, koja se tiče održivog razvoja.

„Ekonomski rast, vladavina prava, poštovanje ljudskih prava i borba protiv klimatskih promena jesu osnova naše razvojne strategije. Ovim dokumentom predviđeno je da do 2025. godine uz podršku UN i ostalih razvojnih partnera Srbija postigne značajan napredak ka ostvarivanju ključnih nacionalnih razvojnih prioriteta“, naveo je Selaković.

Fransoaz Žakob je rekla da je potpisivanje Okvira rezultat intenzivnog procesa saradnje UN i Srbije, u kojem su učestvovali i međunarodni partneri i civilno društvo.

„Okvir saradnje predstavlja podršku državi da dostigne ciljeve u nacionalnom razvoju, Agendi 2030 i pristupanju EU. Ova tri strateška prioriteta saradnje fokusiraju se na zelenu transformaciju, socijalnu zaštitu, zdravlje, demografsku otpornost, vladavinu prava, ljudska prava, rodnu ravnopravnost i dobro upravljanje“, rekla je Žakob.

Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović rekla je da je dokument rađen po principima najbolje prakse sinergetskog delovanja, saradnje i koordinacije svih nadležnih ministarstava.

„Mi u pristupnom procesu koristimo sve ono što jeste i deo političkog okvira EU, a Unija je u okviru svog političkog ovkvira definisala i ciljeve održivog razvoja i Agendu 2030 UN za održiv razvoj kao deo svoje političke platforme i strateških ciljeva koje ostvaruje“, rekla je Joksimović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari