Pregovore treba predložiti iako ih vlast neće prihvatiti

Sagovornice Danasa o formiranju tima protesta "1 od 5 miliona" za dijalog sa vlastima

Ostavite komentar


  1. Kakvi pregovori; isto kao sto je vlast ju periodu 2000-2012 godine pregovarala sa opozicijom oko prelazne vlade, isto tako sada vlast treba da pregovara sa opozicijom oko prelazne vlade. Vecu besmislicu nisam cuo od zahteva opozicije da vlast pregovara sa njom.

    1. Očigledno imaš mozak kao pile pa pamtiš od dvorišta do dvorišta, što bi se reklo. Oktobra 2000. čak tri meseca Srbija, koja nije htela Miloševića i komunoradikale, trpela je prelaznu vladu sačinjenu od tebi zlih dosmanlija, SPO-a i SPS-a kada je familijina služba iskoristila to vreme za paljenje dosijea i pregrupisavanje za ono što je došlo 2003., znaš mile tada je u ovoj zemlji ubijen premijer u organizovanoj paradržave akciji, a potom za utabavanje puta za ovu pošast danas.

  2. Sve bi to bilo lepo da opozicioni lideri jasno kazu jesu li za izbore ili ne.? Mada mislim da oni jos nisu spremni da izadju na izbore.

  3. Nisam uspela da procitam.dalje od dva pasusa. DAKLE, prestanite vise da zvacete o uslovima za izbore i medijima. Zastarice vam „program“, pregovori, govorancije sve sto „kao“ radite, dok odrzavate „tribine“i kukumavcite(a to vam je zajednicko sa prvorodjenim).Spremajte se za redovne izbore uz samo jedan cilj: ponovna uspostava drzave sa svim njenim karakteristikama, podelom vlasti, pravosudjem, ponistajem laznih diploma, pravilnom monetarnom i razvojnom politikom, i sankcionisanjem svega nezakonitog, od kradje drzavnih para do parkiranja na ulici.Muka mi je od vaseg kukanja na medije, dijaloge, vi trazite ovo pa ono. MI u svoje i.ime NASE DECEtrazimo da se dozovete pameti i krenete u ponovno uspostavljanje drzave. Ako ste za to sposobni ako niste,sklonite se i nemojte nas vise zamajavati.Nemate bas ni vremena odose nam deca a rekla bih i srednja generacija uveliko.pakuje kofere. Ako necete da do kraja zivota drzite tribine pred praznim salama pamet u glavu.

    1. Da se dozovete pameti i krenete i ponovno uspostavljanje države. To ste tražili.Objasnite kako?

  4. bas me zanima koji bi na Vucicevom mestu pregovarao uopste do okoncanja mandata.. sa 122 strankice.. sa tzv slobodnim gradjanima koji se dnevno dele kao amebe…ono prvo sto treba je osloboditi medije da bi svako ko ima sta da kaze mogao reci.Taj deo je glavni..Insistiranje na slobodi medija i opozicija i strankice treba da su jedno..tek sledeci korak je okrupnjavanje stranki ,udruzenja i drugih ..nama skripi u svakoj vlasti..dakle u Ustavu je cak problem.. nijedna vlast do sada nije stavila drzavu tj njeno funkcionisanje na prvo mesto..prvo da se clanovi zaposle ,obezbedi za clanove dugororocna egzistencija..posle je sve logicno. Pa ko ce tu da na ime moralnog cina gradi demokratiju..a demokratija podrazumeva da se na silu provode zakoni.. tu stajemo svi i zaustavljamo gradnju drzave..zasto..zato sto ce prvo biti smenjeni oni koji izgrade drzavu..

  5. Ne razumem bas ovu strategiju opozicije. Ako je cilj uspostavljanje dijaloga sa vlascu, a jeste, onda valjda prvi zahtev nije vezan za izbore nego za vec izabranu skupstinu kao glavnom mestu gde je taj dijalog institucionalno organizovan ali je principom tiranije vecine potpuno ugusen. Deblokada Skupstine nije moguca bez prestanka mandata Seselju, jer su se za to stekli svi zakonski uslovi, i bez smene Maje Gojkovic koja je najodgovornija za dosadasnji tretman Skupstine. Deblokada skupstine je javni test koji tek ima da pokaze da li je sa rezimom uopste moguce praviti dogovore. S obzirom o kakvim ljudima se radi testovi su preko potrebni. Pregovaracka pozicija opozicije u ovom slucaju je jaka jer ovako ona ne trazi nista drugo nego samo primenu zakona. Javni prenosi skupstine omogucice i javnu kontrolu postignutog dogovora. Umesto toga, ona se ove pozicije odrice, pravi se kao da zakoni i institucije ne postoje (i na taj nacin pokazuje da ima isto shvatanje zakona i institucija kao i rezim), i celu stvar pretvara u neko privatno odmeravanje snaga izmedju njih i rezima, gde ce jaci nametnuti neka svoja pravila kao da drzava ne postoji. Vucicevsko shvatanje drzave, zakona i izbora moguce je i bez Vucica. Opozicija ne bi trebalo da se previse lako oslanja na iluziju da to sto je protiv Vucica i bez vlasti, da automatski znaci da je bolja od njega. Ja se bar, svakako ne oslanjam.

      1. Deblokada Skupštine. Pojasnite kao bi Vi deblokirali skupštinu?Meni to nije jasno.

        1. Jos uvek neposustalu energiju gradjanskih protesta staviti u funkciju jednog jedinstvenog, koncentrisanog i realnog politickog zahteva – prestanak Seseljevog mandata i smena Maje Gojkovic. Prvi je prost zahtev da skupstina primeni zakon o narodnim poslanicima koji je sama donela, jer skupstina koja ne primenjuje vlastite zakone je besmislena I kako ce ih tek primenjivati drugi drzavni organi I gradjani. Osim toga tu je i politicka korist jer je Seselj podmukli instrument rezima kojim ovaj sprovodi nasilje nad opozicijom (uostalom njegov boravak u skupstini zavisi iskljucivo od milosti skupstinske vecine. To znaci da Seselj nije vise nije poslanik onih koji su ga izabrali I ne sluzi njima vec onima cijom se miloscu u Skupstini drzi). Drugo on je osudjenik haskog suda sto znaci da bi za ovaj zahtev mogli da budu animirani i predstavnici Zapada i da tako budu dovedeni makar u neprijatnu poziciju s obzirom na na njihovu podrsku ovoj vlasti. Drugi je politicka sankcija za gusenje slobode rasprave koji je osnovni smisao postojanja skupstine, a za koji je Gojkovicka odgovorna. To bi imao i revolucionarni znacaj uvodjenja principa politicke odgovornosti u nas javni zivot – da se vidi da je makar neko u vrhu rezima zbog neke krivice nekako kaznjen. Svaki sledeci predsedavajuci sa iskustvom ove podnete odgovornosti morao bi da izmeni makar unekoliko svoj odnos prema vodjenju skupstinskih sednica. Dijalog u skupstini bi opet postao moguc. Na opoziciji bi bilo da pokaze da u tom dijalogu ima sta i da kaze a sto bi zanimalo gradjane. Ovi zahtevi imaju tu prednost da su jasni i svima razumljivi, zasnovani na zdravom razumu da se u drzavi moraju postovati Ustav i zakoni. Opozicija bi njima pokazala da joj je osim do vlasti makar malo stalo i da ta vlast sluzi gradjanima. Jasno, vlast ce ovaj zahtev najverovatnije odbiti kao sto bi odbila i svaki drugi jer na taj nacin zelia da demonstrita da ne pravi ustupke pod pritiskom sto je uvek znak slabosti. Medjutim, uvek je bolje da zahtevi koje bude odbijala budu skromniji, normalniji i blizi realnosti i da vlast bude ta koja je nerazumna ne ispunjavajuci ih nego da nerazumni zahtevi daju alibi vlasti za izbegavanje dijaloga sa opozicijom od kojeg ionako bezi kao djavo od krsta. Opozicija koja se navodno zalaze za demokratiju i bori protiv autokratije a u njenim zahtevima u politickoj borbi nema skupstine ni u vidnom polju, ne moze da se shvati ozbiljno. Inace sve ispada kao samo mala svadja medju oligarsima oko podele kolaca. Ova opozicija je bila najvecim delom nekada vlast, i na vlasti blago receno se nije proslavila i mora sada ozbiljno da radi za svoj demokratski kredibilitet, a ne da ceka da joj vlast silom Vuciceve nepopularnosti ponovo padne u sake. Taj scenario smo isuvise puta gledali. Kilava opozicija nikada nije bila dobra vlast.

  6. Iz ovakvih situacija je nastao vic o zecu koji vice na medveda sto vrsi veliku nuzdu na nepropisnom mestu a medved mu odgovara, ni ne gledajuci ga : ‘mali, je’l se linjas?’

  7. Nemam nista protiv dijaloga vlasti i opozicije ali me cudo da ga predlazu osobe koje nisu aktivne u politickom zivotu. Ili me bolje cudo da oni koji su aktivni u parlamentu i pol. zivotu pustaju ove prve da se umecu u framework. Na kojoj je listi gdja Turajlic? Stranci belih papira? A gdin Djilas? Nisu te osobe bogomdane valjda za sve?

  8. Prošle subote na beogradskom skupa „Jedan od pet miliona“ saopšten je „Pregovarački tim“ koji će da pregovara sa vlasima.

    E, gospodo ja kažem da je formiran: „BEOGRADSKI PREGOVARAČKI TIM“
    Taj tim ja NE PRIHVATAM. Ne može beogradski tim da prestavlja celu Srbiju. Nikada tako nešto neće uspeti. Oni žive učaureni u krug dvojke. Ne poznaju Srbiju, a nije nešto poznato da su im interesi Srbije i njihovi prioritetni interesi. Tu leži zec, da se razumemo.

    Ovo je početak nove faze „BEOGRADIZACIJE SRBIJE“, dopuna postojećoj Beogradizaciji, koja je or 2000 god OPUSTOŠILA Srbiju (smišljena ekonomska plačka sve Srbije a u korist Beograda, nametnute nadležnosti u mnogim sferama života, itd, itd).
    E, da se zna jedan put NASAMAREN drugi put kaže NE.

    Ne igrajte se ovako nasilnički sa Srbijom. Ko vam to reče da ovaj tim prestavlja Srbiju. Neverovatna osionost.

    Ovaj članak pokazuje, na veliku žalost, da se u pokušaju da uradi nešto, luta od nemila do nedraga. Nisam siguran da se površnija političa akcija skoro dogodila. Igra se šah predvidjajući unapred jedva jedan potez, pa doživi – mat. Puca se u sobstvene noge rafalno, neprekidno. U tom duhu su i mišljenja u članku, ni ovo ni ono, a moglo bi ovako, uz neke logičke gimnastike, …. Ubi bože. Obrali smo zelen bostan.

    1. Kakva Beogradizacija Srbije? O čemu govorite? Kakvo nasilničko igranje sa Srbijom i kakav crni krug dvojke? Vi ste u teškom problemu.Ako sve što opozicija predlaže ne prihvatate, onda ništa.Verovatno Vam je dobro.

  9. Očigledno imaš mozak kao pile pa pamtiš od dvorišta do dvorišta, što bi se reklo. Oktobra 2000. čak tri meseca Srbija, koja nije htela Miloševića i komunoradikale, trpela je prelaznu vladu sačinjenu od tebi zlih dosmanlija, SPO-a i SPS-a kada je familijina služba iskoristila to vreme za paljenje dosijea i pregrupisavanje za ono što je došlo 2003., znaš mile tada je u ovoj zemlji ubijen premijer u organizovanoj paradržavnoj akciji, a potom za utabavanje puta za ovu pošast danas.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 28. i 29. septembar 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Zoran Kesić, TV voditelj

Danas čitam zbog toga što imam šta da pročitam i zato što mi ne vređa inteligenciju.