Spremni smo da pregovaramo o svim mogućnostima unapređenja saradnje između Kosova i Srbije, ali samo iz pozicije nezavisne države Kosovo i to smo jasno rekli na jučerašnjem sastanku sa šefom Unmika Lambertom Zanijerom – rečeno je Danasu u kabinetu predsednika Kosova Fatmira Sejdijua.

Na sastanku kojem je prisustvovao i premijer Kosova Hašim Tači saopšteno je Zanijeru da zvaničnici Prištine neće pristati da razgovaraju o primeni plana o kome se Beograd dogovorio sa UN niti o bilo kojoj temi koja relativizuje nezavisnost Kosova.

– Ni šef Unmika nije predložio nikakav konkretan datum eventualnih direktnih pregovora srpskim vlastima, tako da se nismo bavili temom kada bi do njih moglo doći – kažu u kabinetu Sejdijua.

Škeljzen Malići, kosovski politički analitičar kaže za Danas da se trenutno na relaciji Beograd – Priština, uz posredstvo međunarodne zajednice, vode „pregovori o pregovorima“.

– Beograd insistira na primeni plana od šest tačaka UN i statusu Kosova, što prištinske vlasti odbijaju. Nije jasno ni uz učešće kojih predstavnika međunarodne zajednice će se ti pregovori odvijati, budući da Beograd insistira na ulozi Unmika uz čije ime se vezuje Rezolucija 1244, dok Priština želi da pregovara uz posredstvo predstavnika EU odnosno Euleksa – kaže Malići.

On naglašava da o ove dve krupne stvari koje se tiču direktnih pregovora Beograda i Prištine neće biti dogovoreno još najmanje dva meseca koliko će trajati i preuzimanje nadležnosti Euleksa od Unmika.

– Beograd je pristao na raspoređivanje Euleksa, ali pod uslovom da ostane i Unmik koji bi trebalo da simulira da je i dalje na snazi Rezolucija 1244. Cela priča oko direktnih pregovora Prištine i Beograda odnosi se zapravo na pokušaje integrisanja Srba u kosovsko društvo a u susret lokalnim izborima koje su predstavnici Srba na Kosovu više puta ignorisali – zaključuje Maljići.

Susret Zanijera sa zvaničnicima Kosova trebalo je da bude uvertira za njegov dolazak sledeće nedelje u Beograd. Šef Unmika je kosovskom predsedniku i premijeru preneo poruke vlasti u Srbiji o tehničkom dijalogu, na osnovu šest tačaka tj. pitanja navedenih u izveštaju generalnog sekretara UN Ban Ki-Muna koja bi trebalo rešiti u sredinama na Kosovu većinom naseljenim Srbima. Reč je o statusu Srba u kosovskoj policiji, radu pravosudnih organa u srpskim sredinama, naplati carinskih dažbina na administrativnim prelazima, zatim o saobraćaju, infrastrukturi i zaštiti verskog i kulturnog blaga.

Kosovska štampa prenosi, pozivajući se na diplomatske izvore, da izveštaj Ban Ki-Muna predviđa odvijanje tehničkog dijaloga između Prištine i Beograda, dodajući da opšti izveštaj sadrži brojne aspekte koji se mogu interpretirati na razne načine. Ali, i pored toga pruža se mogućnost za pronalaženje praktičnih rešenja za brojna pitanja koja su ostala da lebde već dugo vreme, navode zapadni izvori. U tom slučaju predstavnik Evropske unije na Kosovu Piter Fejt će igrati vodeću ulogu u tehničkim razgovorima između Prištine i Beograda, dok će u pregovore biti uključeni i predstavnici Euleksa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari