Proces pregovora s Evropskom unijom neće biti usporen zbog elementarnih nepogoda koje su pogodile Srbiju. Tanja Miščević, šefica pregovaračkog tima, za Danas navodi da situacija u Srbiji neće uticati na pregovore jer u tom procesu ništa nije zaustavljeno niti usporeno.


– U Luksemburgu je bio skrining za poglavlje 18 koje se odnosi na statistiku, a danas je skrining za poglavlje 10 koje se odnosi na informatičko društvo i medije. Uz to radimo i na prvim formatima pregovaračke pozicije jer moramo imati ujednačene pozicije za sva poglavlja, a spremamo akcione planove – kaže Miščevićeva.

Maja Bobić, generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji, za naš list navodi da zbog logičnog fokusa administracije na saniranje posledica poplave sigurno tema pregovora neće biti u centru pažnje.

– Ali to ne bi trebalo da utiče na planiranu dinamiku i kalendar skrininga koji je isplaniran do polovine 2015. i teče po planu. Takođe, očekuju se i prvi izveštaji EK sa skrininga već od juna ove godine. Priprema naših pregovaračkih struktura, formatiranje nakon nove vlade i rad na našim pozicijama i akcionim planovima verovatno će pretrpeti i usporiti se zbog ovih okolnosti – smatra Bobićeva.

Ksenija Simović, istraživačica Centra za evropske politike, kaže za Danas da ne misli da će poplave ugroziti proces pregovora sa EU, osim u smislu povećanja obima posla ministarstava koja moraju da doprinesu sanaciji štete posle poplava.

– To se posebno odnosi na Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, Ministarstvo finansija i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, koja su ujedno nosioci važnih i najobimnijih pregovaračkih poglavlja. Srbiji inače nedostaju državni kadrovi za vođenje pregovora, a novonastalom situacijom potreba je još urgentnija. Takođe, nije na odmet napomenuti da se u ovoj situaciji jasno video značaj sticanja statusa kandidata, budući da je upravo zbog toga Srbiji obezbeđen pristup sredstvima iz evropskog fonda solidarnosti – navodi Simovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari