Prekinuta sednica zbog svađe 1

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković prekinula je danas oko 18 časova
sednicu parlamenta, čemu je prethodila burna rasprava i svađa poslanika pokreta Dosta je bilo, Demokratske stranke i Srpske napredne stranke.

Moraću da uzmem par dana da razmislim o svemu, i o ovom sazivu parlamenta i o tome šta nam je činiti, jer postoji duboko nerazumevanje, rekla je Gojković i upitala da li je ona jedini od 250 poslanika koja treba da razmisli.

Ona je poručila poslanicima da bi svi trebalo dobro da razmisle o parlamentarizmu.

Tokom popodneva, rasprava o amandmanima je u jednom trenutku eskalirala, kada su pojedini poslanici opozicije tražili reč i nezadovoljni vođenjem sednice Veroljuba Arsića počeli da
negoduju, dobacuju jedni drugima, i da ustaju sa mesta.

Poslanici DS su sve vreme držali istaknute transparente „Isključi nasilje, isključi Rističevića“. Grupa poslanika DJB je u znak protesta aplaudirala, fotografisala i šetala po sali, dok su im poslanici SNS preprečili izlaz iz sale.

Gojković je u nekoliko navrata odredila pauzu od po nekoliko minuta da se situacija smiri, ali pošto u tome nije uspela prekinula je sednicu i nastavak zakazala za utorak, 22. novembar. Gojković je poslanicima poktreta Dosta je bilo i Demokratske stranke izrekla niz opomena i mera udaljenja sa sednice.

Pokret Dosta je bilo saopštio je da su poslanici ove stranke ove nedelje dva puta bili fizički sprečeni da se slobodno kreću kroz skupštinsku salu.

“Čemu pružamo otpor? Poslanici DJB su u Skupštini izloženi verbalnom nasilju bez prava da na njega odgovore. Kada govore, poslanici DJB se uvek drže teme, ne vređaju nikoga, ne omalovažavaju, nikome se ne obraćaju direktno. Svako naše izlaganje je praćeno dežurnim “Rističevićima” kojima Maja Gojković i Veroljub Arsić dozvoljavaju da zloupotrebljavaju reč i kao pokvarena ploča iznose najgrublje laži i uvrede protiv Saše Radulovića. Poslanicima DJB nikada nije dozvoljeno da na uvrede odgovore. Najčešće zato što se dežurni “rističevići” javljaju po povredi poslovnika koja onemogućava repliku”, navodi se u saopštenju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari