Prelazni trgovinski sporazum Srbije s Evropskom unijom gotovo sigurno će biti odblokiran na Samitu EU koji se 10. decembra održava u Briselu, saznaje Danas iz diplomatskih izvora u Briselu i Beogradu. Prema rečima naših izvora, Holandija namerava da se saglasi sa deblokadom Prelaznog sporazuma, koji je u stvari ekonomski deo Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji Srbija jednostrano primenjuje od januara ove godine. Ipak, vlada u Hagu nastaviće da se protivi ratifikaciji SSP-a sve dok haški begunac Ratko Mladić ne bude priveden pravdi.

Izvori Danasa navode da je Holandija prilično sigurna da će u izveštaju Serža Bramerca, glavnog haškog tužioca, pisati da je zadovoljan saradnjom Srbije s Tribunalom, što će holandski ministar spoljnih poslova Maksim Ferhagen da iskoristi kao povod za odluku o deblokadi Prelaznog sporazuma. Bramerc će svoj izveštaj obrazložiti 3. decembra, na zasedanju Saveta bezbednosti UN u Njujorku.

Ipak, kako upozoravaju naši izvori, do 10. decembra „ima mnogo vremena“ i srpski zvaničnici do tada ne bi trebalo da ishitrenim previše optimističnim izjavama, koje bi holandska vlada ili parlament shvatili kao pritisak, iritiraju vladu u Hagu. I diplomate EU u Briselu su vrlo oprezne u javnom saopštavanju očekivanja u vezi s promenom stava Holandije, i pored Ferhagenove najave da bi njegova vlada mogla odustati od daljeg blokiranja Prelaznog sporazuma. Nervozu među Holanđanima mogla bi, u tom kontekstu, da izazove i izjava nemačke kancelarke Angele Merkel da će zvanični Berlin voditi razgovore sa svojim „evropskim partnerima“ koji i dalje uslovljavaju Srbiju. Holandija je pred odlukom o deblokadi Prelaznog sporazuma, ali evropski i srpski zvaničnici o tome ne bi trebalo javno da govore pre 10. decembra i Samita EU, zaključuju Danasovi izvori.

Milica Delević, direktorka Kancelarije za evropske integracije Vlade Srbije, kaže za Danas da će na decembarskom samitu biti razmatran Izveštaj o napretku Srbije u procesu integracija i Strategija proširenja EU.

– To jeste prilika da se porazgovara o Srbiji, ali ne mogu da kažem u kom pravcu će priča ići. To zavisi od toga kako predsednici država i vlada zemalja članica budu sagledali Izveštaj o napretku. U tom izveštaju piše da Evropska komisija predlaže deblokadu Prelaznog sporazuma, kao i da Srbija primenom Sporazuma akumulira takozvani „track record“, iskustvo u jednostranoj primeni tog akta. Da li će Prelazni trgovinski sporazum biti odmrznut zavisi od onoga šta će pisati u izveštaju glavnog haškog tužioca Serža Bramerca – kaže Delevićeva.

Prema nezvaničnim saznanjima medija, Serž Bramerc nije napisao „puna saradnja“ u svom izveštaju, ali je prvi put upotrebio konstataciju da je „zadovoljan saradnjom“. Bramerc, prema tim izvorima, u izveštaju navodi da veruje da će se ta saradnja nastaviti i da će na kraju rezultirati hapšenjem preostala dva haška optuženika Ratka Mladića i Gorana Hadžića. Tužilac je treći put zaredom u svojim polugodišnjim izveštajima SB UN naveo da je „Srbija napravila napredak u saradnji s Haškim tribunalom“.

Holandski zvaničnici juče nisu želeli da odgovore na direktno pitanje, da li će ministar Ferhagen na predstojećem samitu EU glasati za deblokadu Prelaznog sporazuma. Rekli su nam da je sve objašnjeno u saopštenju za javnost, objavljenom na internet sajtu holandske ambasade u Beogradu. Holandska vlada sa zadovoljstvom primećuje da je Srbija pokazala napredak u saradnji s Haškim tribunalom, ističe se u tom saopštenju.

„Sada čekamo novi Bramercov izveštaj da proverimo da li su vlasti u Srbiji zaista učinile sve što mogu u saradnji s Tribunalom, uključujući i napore da uhapse dva preostala optužena begunca. Dva glavna koaliciona partnera u holandskom parlamentu (demohrišćani i socijaldemokrate) su se složili da ministar inostranih poslova Ferhagen može da revidira svoju politiku prema Srbiji na osnovu izveštaja tužioca Bramerca“, piše u saopštenju. Navodi se i to da postoji većinska saglasnost u Holandiji i drugim zemljama članicama EU da bi kandidatura Srbije za članstvo bila neblagovremena i preuranjena pošto prethodni korak, SSP, zemlje članice EU još nisu ratifikovale.

Uprkos upozorenju da kandidatura Srbije za članstvo u EU ne bi bila dobro primljena kod nekih članica Unije, zvanični Beograd je rešen na taj korak. Izvori Danasa bliski Vladi ističu da će Srbija u decembru aplicirati za članstvo, bez obzira na razvoj događaja u Briselu, ali i da će eventualna deblokada Prelaznog sporazuma predstavljati snažnu političku podršku za taj čin. Kako nam je objašnjeno, postoje velike šanse da srpska kandidatura neće „završiti u fioci“ čak i bez ratifikacije SSP-a. U najgorem slučaju, EU će tu kandidaturu „staviti na stranu“, odnosno neće se o njoj izjašnjavati, sve do hapšenja Ratka Mladića, ali je zvanično neće odbiti.

 

Optimizam Slovenije

Šef slovenačke diplomatije Samuel Žbogar izrazio je nadu da će doći do napretka u stavu Holandije prema dogovoru u EU o stavljanju na snagu sporazuma sa Srbijom. Žbogar je, u pauzi zasedanja šefova diplomatija EU u Briselu, kako javlja Beta, rekao da svi čekaju i na podnošenje izveštaja tužioca Haškog suda Serža Bramerca, 3. decembra. Slovenački ministar je dodao da će izveštaj Bramerca „možda biti presudan za to da se i Srbiji stavi na snagu SSP, koji je trenutno zamrznut“.

Bramerc podneo izveštaj SB UN

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc podneo je redovan izveštaj SB UN, u kom je ocenio saradnju Srbije, ali ne želi da govori o njegovom sadržaju pre nastupa pred SB UN u decembru, potvrdila je za Danas njegova predstavnica za medije Olga Kavran. Ona nije mogla da odaje nikakve detalje u vezi s izveštajem. Kavran je dodala da ne može da oceni da li će holandski zvaničnici biti zadovoljni njegovim sadržajem i navela da je to pitanje za Holanđane. I. Ž.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari