Prelević: Vlast prave afere prekriva lažnim 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Javnost verovatno neće dobiti jasne odgovore na pitanja koja se otvaranju nakon što je poslanica Marinika Tepić pozvala predsednika Srbije Aleksandra Vučića da javnosti objasni ko su Palestinci Mohamed Dahlan i Adham Abo Madalala i koja je njihova uloga u, kako je rekla „ličnim kombinacijama vrha SNS“ u izvozu oružja na Bliski istok, smatraju sagovornici Danasa.

Tepić je pre više od nedelju dana na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije iznela podatke i pokazala fotografije koje, kaže, svedoče o vezi predstavnika vlasti sa ljudima sa poternica.

Ona je Vučića pitala, kakvi su to poslovi ugovarani sa Dahlanom i sa Madalalom i o čemu predsednik jedne države može da razgovara i dogovara i sarađuje sa čovekom sa Interpolove poternice.

Nakon što je u ponedeljak Tepić ponovo pitala zašto predsednik ćuti, i dodala da se Dahlanovo ime povezuje sa finansiranjem džihadista u Jemenu, smrću Jasera Arafata, prikrivanje ubistva novinara Kašogija, usledilo je saopštenje MUP. Ministarstvo navodi da se Dahlan ne nalazi na Interpolovoj poternici.

Oglasio se i predsednik Aleksandar Vučić prekjuče iz Brisela nazvavši optužbe lažima političkih protivnika.

„U životu nisam prodao ni praćku nikakvu, nikome. Da mi nađu samo jedan metak da sam prodao, bilo kojoj firmi i zaradio jedan dinar, na bilo koji način – ja više nisam predsednik“, poručio je Vučić.

Vučić je istakao da su ljudi, koje Tepić spominje, bili u zvaničnoj delegaciji jedne suverene zemlje, da se sastaju sa DŽordžom Bušom, Sergejem Lavrovim, vode njihove pregovore.

U nastaloj situaciji u kojoj deluje da vlast uvek ima reč više i da se otvaranje afera uvek završi neuspehom opozicije, postavlja se pitanje šta dalje očekivati. Advokat Božo Prelević očekuje da će se pojaviti afere i da će stradati ugledni ljudi poput profesorke Dane Popović, bivšeg guvernera Dejna Šoškića, advokata Vlade Gajića….

– To je ono što se ovde radi temeljno. Mi temeljno pucamo u glavu najvrednijim ljudima u ovoj zemlji da ne bi ugrozili krimi-džimi afere i aktere – navodi on.

Upitan koliko građanima deluje uverljivo deluje afera kada MUP saopšti da jedna od glavnih aktera nije na Interpolovoj poternici, on kaže da to nema nikakvog uticaja jer je Dahlan bio na poternici.

– Ako odete na ugao ulica Vase Pelgića i Andreje Nikolića videćete zgradu od 6.000 kvadrata na tuđem zemljištu koju je napravio takođe jedan Palestinac koji ne sme da uđe u Republiku Srpsku i to pored policijske stanice. Čini mi se da je to apsolutno isti rukopis i da se to na neki način mora prekriti izmišljanjem lažnih afera. „Pucanjem u glavu“ nekog od uglednih ljudi. Da to nije važno oni ne bi streljali Danu Popović. Oni kažu nama je važno, streljaj nekog. Oni kažu pucaj iz tabloida. Rade egzekucije. Kao što vidite Dejan Šoškić i Raša Karapanža su meta, kao i Dana Popović. U tom smislu je i Mali postao velikomučenik. Sve to služi skretanju pažnje – navodi Prelević. Kako objašnjava, ozbiljne agencije svakodnevno rade sa ozbiljnim zadatkom da se istina ne vidi i da svima nama bude gore.

Lider Nove stranke i nekadašnji savezni ministar policije Zoran Živković kaže da je očigledna umešanost oca ministra policije i ministra policije u prljave radnje vezane za trgovinu oružjem.

– Nisam primetio da se ono što je Tepić iznela eksplicitno povezuje sa trgovinom oružjem ali me ne bi iznenadilo. Gospođa Tepić je postavila pitanje šta Vučić radi sa njima i to je legitimno pitanje, ali ne vidim neku direktnu vezu sa trgovinom oružjem – kaže on.

Prema Živkovićevim rečima, odgovori koji su usledili iz MUP i od predsednika države se ne mogu nazvati eksplicitnim odgovorom i očekuje jasniji odgovor, od kako je rekao nekog tako samozvano rečitog i samozvanog pravnika, kao što Vučić priča o sebi. On podseća da još nije dobio odgovor na pitanje o povezanosti bivšeg predsednika Tomislava Nikolića sa bugarskim državljaninom koji je na Interpolovoj poternici a koji je kupio staklaru u Paraćinu.

Dahlan dobio orden od Nikolića

Prema pisanju BBC na srpskom jeziku rođenom Palestincu Mohamedu Dahlanu srpski i crnogorski pasoš donela je uloga posrednika u stvaranju dobrih odnosa dve države sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Palestinske vlasti, čiji je nekada bio deo, osudile su ga zbog korupcije, nakon čega je najpre utočište našao u Abu Dabiju, a potom u Beogradu gde je, prema pisanju medija, iznajmio jednu od vila u državnom vlasništvu“.

U proleće 2013., predsednik Srbije Tomislav Nikolić odlikovao ga je Ordenom srpske zastave drugog stepena. Dahlan i brojne osobe koja se u medijima dovode u vezu sa njim, navode se kao vlasnici različitih kompanija angažovanih na projektima u Srbiji i Crnoj Gori. Adham Abo Madalala u medijskim izvorima navodi se kao Dahlanov saradnik, dok ga u zvaničnoj biografiji sa regionom povezuje podatak da je bio prvi palestinski ambasador na nerezidencijalnoj osnovi u Crnoj Gori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari