Odlazeći premijer Ivica Dačić i ministri Nikola Selaković, Zorana Mihajlović, Igor Mirović, Milan Bačević, Velimir Ilić i Dragan Glamočić izričito su odbili da Agenciji za borbu protiv korupcije dostave podatke o svojim planiranim aktivnostima kao javnih funkcionera tokom protekle izborne kampanje kako bi ova državna institucija proverila da li koriste svoj položaj i javne resurse za promociju političkih partija kojima pripadaju.

Zamenik direktora Agencije Vladan Joksimović je na jučerašnjoj konferenciji za novinare naveo da je ovo nezavisno regulatorno telo poslalo 21 zahtev funkcionerima – premijeru, svim potpredsednicima i ministrima – da navedu svoje planirane aktivnosti. Na taj zahtev nije odgovorilo 11 članova Vlade. Prema Joksimovićevim rečima, pojedini članovi Vlade su odgovorili da navodno nemaju obavezu da dostave izveštaje o aktivnostima u kampanji, ali im je Agencija poslala upozorenje sa dodatnim obrazloženjem zašto to treba da učine i dala im rok od 15 dana da dostave izveštaje, posle čega će, ako to ne urade, protiv njih povesti postupke. Rok ističe za desetak dana.

Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbija, objasnio je za Danas da postoji način da se jednom zauvek okonča praksa zloupotrebe državne funkcije u promociji stranaka za vreme izborne kampanje.

– Najbolji način je da se bilo zakonom o izboru narodnih poslanika, zakonom o lokalnim izborima ili zakonom o finansiranju političkih aktivnosti striktno uredi način ponašanja funkcionera tokom kampanje izričitom zabranom aktivnosti poput otvaranja gradilišta, škola, davanja pomoći… To je urađeno u Makedoniji i Crnoj Gori. Drugi, blaži način je da se kroz medijsku regulativu ograniči izveštavanje o tim aktivnostima. Na primer, u vesti da je otvorena škola ne smeju se pomenuti prisustvo i reči funkcionera. Treći, najblaži način je da se time bavi poseban nadzorni skupštinski odbor, koji kod nas nikada nije oformljen – naveo je Nenadić.

Nadgledanje kampanje, koje su sprovela 142 posmatrača Agencije u 23 grada, pokazalo je da su koalicija oko SNS i SPS organizovale besplatne lekarske preglede za građane, a evidentirano je ukupno 77 takvih pregleda.

Savetnik u Službi za kontrolu finansiranja političkih subjekata Nemanja Cocić ukazao je da je moguće da se radi o zloupotrebi javnih resursa ako je stranka organizovala pregled u javnoj zdravstvenoj ustanovi i ako su korišćeni aparati te ustanove. Kako je rekao, ako je klinika u privatnom vlasništvu, onda to košta, i u izveštajima političkih subjekata to treba dostaviti kao donaciju ili prilog te zdravstvene ustanove. Agencija je kod Ministarstva zdravlja inicirala da pokrene postupke iz svoje nadležnosti za utvrđivanje odgovornosti lekara koji su pružali medicinske usluge u svrhu promocije političkih subjekata.

Zakonom je zabranjeno stranačko delovanje u školama i drugim vaspitno-obrazovnim institucijama, zbog čega je Agencija kod Ministarstva prosvete inicirala pokretanje postupka protiv jednog direktora škole i jedne institucije. Slučaj koji je prosleđen Ministarstvu zdravlja odnosi se na kampanju iz 2013. u Zaječaru, dok je zloupotreba obrazovne institucije bila u Apatinu u ovogodišnjoj izbornoj kampanji.

Monitoring Agencije pokazao je i da je SNS organizovala najviše stranačkih skupova u zatvorenom prostoru, kao i da su imali najviše bilborda i reklama na banderama, dok je na drugom mestu koalicija SPS-PUPS-JS. Posmatrači su evidentirali 3.200 bilbord-oglasnih panoa, od čega je 33 odsto pripadalo koaliciji oko SNS, 15 odsto koaliciji oko SPS, 12 URS, 10 DSS, a po osam odsto LDP i NDS. Za bilborde je, prema proceni Agencije, ukupno potrošeno više od milion evra.

Podaci pokazuju da je organizovano 250 konvencija i tribina u zatvorenom prostoru, od čega su naprednjaci organizovali 55, socijalisti 46, URS 37, demokrate 30, Dveri 25. „Skupovi u zatvorenom su interesantni jer su stranke morale da plate zakup. Ako su prostor dobili besplatno, onda treba da u izveštajima o finansiranju kampanje navedu da je reč o prilogu ili donaciji. Politički subjekti su potrošili preko milion evra za ovaj vid aktivnosti“, naveo je Cocić.

Autobusi za mitinge

Agencija je evidentirala i 1.319 vozila koja su prevozila stranačke aktiviste i simpatizere, a 73 odsto evidentiranih vozila prevozilo je učesnike javnih događaja u organizaciji koalicija okupljenih oko SNS i SPS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari