Premijer Vučević u Novom Pazaru odgovorio na navode o preseljenju Srba sa Kosova u Sandžak 1Foto: Printscreen RTS1

Premijer Vlade Srbije Miloš Vučević, danas, je u Novom Pazaru prisustvovao otvaranju kompletno renovirane OŠ „Desanka Maksimović“ i novosagrađane sportske hale u sklopu škole.

Realizacija ovog projekta počela je pre skoro dve godine i u njega je država uložila više od 650 miliona dinara (više od pet miliona evra).

Školska zgrada, izgrađena pre više od šest decenija, kompletno je renovirana i opremljena najsavremenijim nameštajem i učilima.

Istovremeno, građena je i sportska hala, koja će moći da primi 500 gledalaca, a koristiće je i škola nastavu fizičkog vaspitanja.

Srbijanski premijer je rekao da je njegova najvažnija poruka koju je danas imao da podeli sa stanovnicima ovog grada je da „radimo zajedno, živimo zajedno, ne treba da dozvolimo da nas bilo ko deli“.

– Mnogo je važno što smo ovde zajedni danas. Možda se nekome čini da je to pitanje protokola, a ja mislim da je to suštinski bitna poruka da smo svi ovde zajedno, i Bošnjaci i Srbi, i ministri i predstavnici grada i Nacionalnog veća, ali i naš iguman sa monasima iz Đurđevih stupova i muftija Dudić. Svi zajedno, jer to jeste i mora da bude naša poruka da ne mogu da nas podele – poručio je Vučević i dodao da je svaki deo Srbije podjednako važan i da „Novi Pazar nije u zapećku, nije od države skrajnut“.

Nabrojao je projekte, u ovom gradu, čija realizacija je u toku. Na prvom mestu je završetak izgradnje kliničko-bolničkog centra, jer tada će „Novi Pazar biti grad u punom kapacitetu“.

Uskoro će biti otvoren inovacioni naučno-tehnološki park, prvi u ovom delu Srbije, a završena je i izgradnja novog dečijeg vrtića.

Na svečanosti u OŠ „Desanka Maksimović“, novopazarski gradonačelnik Nihat Biševac je rekao da je „u gradu ova godina investiciono najjače“, jer se realizuju projekti vredni više od 150 miliona evra: gradi se kliničko-bolnički centar, uređuju se korita tri reke koje protiči kroz centar grada, gradiće se mostovi na tim rekama, rekonstrišuu se škole, završava se izgradnja naučno-tehnološkog parka, vrši se rekosntrukcija kulturno-istorijskih spomenika.

Više od protokola otvaranja rekonstruisane škole i izgrađene sportske hale, trajala su novinarska pitanja i odgovori premijera Vučevića.

Potvrdio je da je u Srbiji uhapšen hrvatski špijun, a pošto oni u Hrvatskoj ne znaju ko je uhapšen „predlažem da provere ko im se ovih dana ne javlja, ko ne podnosi izveštaje.

„Tako će odmah znati ko je uhapšen“, rekao je.

Znatan deo razgovora sa novinarima, odnosio se na komentar o susretu Sonje Biserko i Nenada Čanka sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i informaciji sa tog sastanka da se sprema preseljenje Srba iz severne Kosovske Mitrovice u Novi Pazar i ostale gradove u ovom regionu.

– To je glupost. Mi se borimo za svakog Srbina sa Kosova i Metohije, a onda odu dvoje, troje stručnjaka odu kod Kurtija i kažu da ćemo mi kao Srbija raseliti Srbe sa severa i naseliti ih u ovaj region. To je namerno da bi ovde napravili tenziju između Srba i Bošnjaka. Ali, mnogo opasnije je da bi dali alibi Kurtiju da nastavi teror i nasilje nad Srbima, da, ako ne daj Bože, da Srbi krenu masovno da napuštaju Kosovo, kažu da je to davno planirana akcija od strane Beograda. Onda imaju još ovaj, posebno, odvratan deo da bi neko namerno ovde menjao međuetničku strukturu. Nama je direktno ostanak Srbije na Kosovu povezan sa opstankom Srba. Očigledno, da oni prave prostor za Kurtija da uradi ono o čemu sanja, a to je etničko čišćenje – prokomentarisao je premijer Srbije.

Siguran je da procenat učešća Bošnjaka u državnim institucijama “nije kakav bi trebalo da bude”, ali je i “siguran da po verskom i nacionalnom ključu ne bi trebalo da budu popunjena sva mesta”.

-Taj model smo imali u bivšoj Jugoslaviji i nije se pokazao kao najbolji. Potrebna je ravnomerna zastupljenost svih koji žive u ovoj državi, a voleo bih i da bošnjačka zajednica više učestvuje u državnim ustanovama – naglasio je Vučević i dodao “da žele da nas podele svi oni koji nam vekovima ne dozvoljavaju da živimo u miru, svi oni koji ne žele da budemo stabilni i nezavisni, negó da zavisimo od nekih drugih., svi oni koji nikada nisu dozvolili da se balkanski narodi dogovore o Balkanu. Kada bi Srbi i Bošnjaci živeli ovde, bili sami lakše bi se dogovorili”.

Vučević je poručio i da će narod znati šta da radi “samo da mu se ne suflira sa strane. Ne treba nam i ne sme da dođe do podela između muslimana i hrišćana”.

-Svaki građanin, bez obzira kojoj very i naciji pripada, mora biti bezbedan u Srbiji i region. O tome nema pregovora, niti prostora – rekao je premijer Srbije.

Potvrdio je da je na jednom delu novopazarske teritorije bilo pretraga, gde je Priština označila kao masovnu grobnicu svog stanovništa u toku rata 1999. godine,

-Nemamo problema da se proveri svaka lokacija na koju se sumnja, jer to je civilizacijski čin da se identifikuju žrtve, dostojno sahrane i obevste njihove porodice. Sa druge strane, nema napretka u istragama o nestalim licima, jer Priština ne želi da sarađuje. Srbija je životno zainteresovana za otkrivanje istine o ljudima koji su nestali pre 25 i više godina. Priština ne poštuje nijedan dogovor, sve krši – istakao je Vučević.

Da li je nešto pronađeno na lokalitetu u selu Kožlje, koji su prištinske vlasti označile kao masovnu grobnicu, premijer Srbije nije obavešten.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari