Šta je premijer Vučević poručio iz Kruševca povodom Vidovdana? 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Premijer Srbije Miloš Vučević naveo je danas u Kruševcu, gde se održava centralna manifestacija povodom obeležavanja Vidovdana, da je ovaj praznik dan kada smo pobedili, a ne izgubili.

Vučević je rekao da su sa pravom danas u carskom gradu  obeležavanju jednog od najvažnijih datuma u istoriji Srbije i srpskog roda Vidovdanu.

„Ovaj dan obeležavamo 635 godina. Vidovdan je dan kada se prepliću prošlost, sadašnjost i budućnost, kamen naše kulture i identiteta, na trenutke iskušenja koje smo kao narod prošli u istoriji. To nije samo datum u kalendaru već momenat koji simbolizuje ponos i požrtvovanost. Vidovdan je javna ispovest kolektivnog sećanja koja hrabri i bodri“, naveo je.

Vidovdan je dan kada smo pobedili, a ne izgubili, rekao je Vučević i poručio da na ovaj dan se sećamo mnogobrojnih mučenika koji su pali za otadžbinu.

„Među njima na prvom mestu Sveti knez Lazar, njegova odluka da se bori znajući da su sve okolnosti protiv njega oličava Vidovdan“, rekao je premijer po čijem dolasku je intonirana himna „Bože pravde“, prenose mediji.

Poručio je i da bi Vlada Srbije, da je do pravde, na Vidovdan zasedala u Gračanici.

„Ali, nema poštovanja međunarodnog prava. Da je do do pravde, sednica naše vlade bila bi u Gračanici, a mi bismo bili na Gazimestanu. Kako to nije slučaj, prirodna adresa vlade na ovaj dan je u Kruševcu“, rekao je Vučević novinarima.

Vučević je preneo je da su na sednici vlade razmatrane četiri ključne teme – spoljne i unutrašnje bezbednosti, kultura i sve što se radi na očuvanje nacionalnog identiteta, te o ekonomiji i privredi.

Bez ekonomskog rasta, ni Vojska Srbije ne bi danas imala sve što je pokazala na thničko-taktičkom zboru, a što je, kako je rekao, više nego impozantno, prenosi Kosovo onlajn.

Na tom zboru prvi put je prikazan novi nedavno kupljen sistem vazduhoplovne odbrane, kratkog dometa.

„To do sada nije viđeno, garantuje još bolju zaštitu vazdušnog prostora nad našom otaždbnom“, dodao je Vučević.

Premijer je jutros bio i na parastosu Svetom knezu Lazaru i kosovskim junacima u Ravanici, a potom je održana i sednica Vlade Srbije. Vučević je s članovima Vlade položio i vence na Spomenik kosovskim junacima.

Takođe, građani će danas imati priliku da na Trgu kosovskih junaka u Kruševcu da vide oklopna sredstva, artiljerijska oruđa i sisteme, savremene sisteme za protivvazduhoplovna dejstva i sredstva iz proizvodnog programa Odbrambene industrije Srbije.

Biće prikazana i borbena sredstva koja su nedavno primljena u jedinice Vojske Srbije, a do sada nisu predstavljena javnosti, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari