Gradonačelnik Beograda Nenad Bogdanović preminuo je juče u 54. godini posle duže bolesti.
Bogdanović je rođen 12. maja 1954. godine u Beogradu, gde je završio Matematičku gimnaziju, a 1978. Elektrotehnički fakultet, smer telekomunikacije, na kojem je tri godine kasnije magistrirao.

Gradonačelnik Beograda Nenad Bogdanović preminuo je juče u 54. godini posle duže bolesti.
Bogdanović je rođen 12. maja 1954. godine u Beogradu, gde je završio Matematičku gimnaziju, a 1978. Elektrotehnički fakultet, smer telekomunikacije, na kojem je tri godine kasnije magistrirao. Više od 20 godina se bavio telekomunikacijama. Za direktora mešovite firme GTE Telekomunication i EI Pupin izabran je 1989, a tri godine kasnije postao je i komercijalni direktor u toj firmi. Generalni menadžer francusko-jugoslovenskog mešovitog preduzeća „Alkatel“ bio je od 1996. U politici je bio aktivan od 1992. kao član Demokratske stranke. Od 1993. tri godine je bio predsednik zemunskog odbora DS. Predsednik Gradskog odbora DS Beograd bio je od 2001. do aprila 2004. Na Izbornoj skupštini DS održanoj 22. februara 2004. izabran je za potpredsednika stranke, a na sednici Predsedništva DS 25. februara 2004. imenovan je za zamenika predsednika stranke. U martu 2006. bio je ponovo izabran za potpredsednika DS.
Bogdanović je bio odbornik u Skupštini Beograda, a kada su DS i GSS formirale ekspertsku vladu u senci (Vladu za Beograd) nakon smene gradonačelnika Zorana Đinđića, bio je potpredsednik te vlade. Na izborima 2000. bio je šef izbornog štaba DOS-a u Beogradu, a nakon pobede te koalicije izabran je za predsednika gradske vlade. Bio je i narodni poslanik u republičkoj skupštini, kao i predsednik skupštinskog Odbora za finansije. Za republičkog poslanika ponovo je izabran na parlamentarnim izborima u januaru 2007. godine. Za gradonačelnika Beograda izabran je u drugom izbornom krugu 3. oktobra 2004. godine, pobedivši kandidata Srpske radikalne stranke Aleksandra Vučića. Dobio je 234.513 odnosno 50,19 odsto glasova birača.
Autor je više od 15 stručnih i naučnih radova. Dobitnik je nagrade „Najevropski projekat 2005“ za projekte obnove i ulepšavanja prestonice Srbije. Oni koji su s njim bili u svakodnevnom kontaktu, od saradnika i političkih protivnika do novinara, opisivali su ga kao promišljenog, suzdržanog, preciznog, ali i veoma energičnog čoveka. U izbornoj noći u gradskom štabu DOS bio je ubedljivo najhladnokrvniji učesnik. Bio je oženjen Draganom, otac dvoje dece, ćerke Milice i sina Matije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari