Predsednica Vlade Slovenije Alenka Bratušek dolazi u Srbiju u dvojnoj ulozi: kao premijerka Slovenije i u svojstvu kopredsredavajuće, zajedno s francuskim predsednikom Fransoa Olandom, donatorskoj konferenciji za Srbiji i BiH.

Tu donatorsku konferenciju organizovaće Francuska i Slovenija, uz podršku Evropske komisije, izjavio je Danas Franc But, ambasador Slovenije u Srbiji, uoči jučerašnje posete slovenačke premijerke Beogradu. Bratušekova je sinoć trebalo da se susretne s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

„Veoma je važno što premijerka Bratušek dolazi u Srbiju direktno nakon posete BiH i samo nekoliko sedmica pred donatorsku konferenciju. Ona će sa premijerom Vučićem potpisati Pismo o nameri o saradnji civilnih zaštita Slovenije i Srbije, što smatramo izuzetno značajnim dokumentom“, naveo je slovenački ambasador.

But objašnjava da je Slovenija posle raspada SFRJ sačuvala i unapredila sistem civilne zaštite, što se pokazalo kao pametna odluka. „Sistem koji odlično deluje u Slovenije bio je od pomoći Srbiji tokom poplava, naročito u TENT-u i Obrenovcu. Slovenija želi da prenese iskustva Srbiji u smislu organizacije i načina rada. Potpisivanjem Pisma o nameri dvoje premijera najavljuju tešnju saradnju u domenu zaštite od prirodnih i drugih nesreća, nakon čega će slediti potpisivanje konkretnog ugovora“, ukazuje ambasador Slovenije.

Premijerka Slovenije, kako je najavljeno, danas bi trebalo da sa ministrom odbrane Bratislavom Gašićem obiđe i Obrenovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari