(VIDEO)Predsednica opštine Preševo tvrdi: Srpska policija me zadržala nekoliko sati na granici sa Severnom Makedonijom 1Foto: printscreen YT

Predsednica Opštine Preševo Ardita Sinani objavila je na svom Fejsbuk profilu da ju je srpska policija, bez razloga, u utorak (10. septembra) zadržala na graničnom prelazu sa Severnom Makedonijom.

Kako je navela na video snimku sa graničnog prelaza Preševo, bez razloga je zadržana nekoliko sati, a tom prilikom je detaljno pretresan i njen službeni automobil, prenosi Radio Slobodna Evropa.

„Nerazumna ograničenja prelaska granice, kršenje prava i ćutanje međunarodnog faktora“, navela je Sinani i dodala da se našla na listi brojnih ličnosti kojima srpske vlasti ograničavaju kretanje.

Vlasti Srbije još se nisu oglasile o njenim tvrdnjama.

Sinani je nakon poslednjih lokalnih izbora u junu postala predsednica Opštine Preševo, jedne od tri opštine na jugu Srbije u kojoj je većinsko albansko stanovništvo, kao kandidatkinja Partije za demokratsko delovanje Šaipa Kamberija.

Podršku na lokalnim izborima u Srbiji uputio joj je premijer Kosova Aljbin Kurti, kome je politička savetnica u kosovskoj vladi.

Beogradske vlasti su ranije potvrdile postojanje spiska „nepoželjnih“ građana, među kojima su i državljani susednih i drugih zemalja, a koji nisu po meri vlasti zbog svojih političkih stavova.

Međutim, ministar policije Ivica Dačić izjavio je 6. septembra da nema više nikoga na spiskovima Ministarstva unutrašnjih poslova koji su u vezi sa zaustavljanjem na graničnim prelazima.

Nekoliko dana pre toga je potvrdio da spiskovi postoje.

Priznanje je usledilo nakon što je pevačica iz Hrvatske Severina Vučković saopštila 26. avgusta da su je pripadnici policije Srbije zadržali četiri sata na granici i ispitivali o njenim stavovima o različitim političkim i istorijskim temama, nakon čega je odustala od dolaska u Srbiju.

Aleksandar Vulin, potpredsednik Vlade i nekadašnji direktor Bezbednosno-informativne agencije (BIA), pohvalio se da je za vreme šefovanja tajnom službom lično pravio spiskove onih koje je smatrao nepodobnim da uđu u Srbiju.

Na ovoj listi su se do sada našle estradne zvezde, glumci, političari, te ruski državljani koji su se uključili u proteste protiv ratne politike ruskog predsednika, Vladimira Putina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari