Oštre poruke Zapadu za unutrašnju upotrebu 1Foto: Fonet Vlada Srbije Slobodan Miljević

Iako su različita viđenja toga zašto je predsednik Aleksandar Vučić u svom govoru povodom godišnjice NATO bombardovanja toliko insistirao na podeli između „nas i njih“ obraćajući se pritom Zapadu, činjenica je da je retorika o ovom pitanju oštrija nego ikada, ističu sagovornici Danasa.

„Dosta ste nam ubijali i porušili. Mnogo ste nam uzeli, vreme je da nam nešto i date i da priznate sopstveni zločin“, poručio je predsednik Srbije, „male zemlje u srcu Evrope“, kako ju je on okarakterisao u vrlo direktnom i oštrom obraćanju NATO savezu a time i najmoćnijim zemljama sveta, povodom „besomučne agresije najveće alijanse“, kako je naveo na centralnoj državnoj ceremoniji u Aleksincu.

Dok Jelena Milić, direktorka Centra za evroatlantske studije, smatra da je ovakav govor „zabrinjavajući“ sa nikada jačim uticajem Rusije, Borko Stefanović, lider Levice Srbije, ocenjuje da se radi o tome da Vučić intenzivnije pokušava da dobije podršku javnosti za rešenje pitanja Kosova na unutrašnjem planu. I politički analitičar Dragomir Anđelković saglasan je da je govor predsednika o NATO bombardovanju oštriji, i to zahvaljujući podršci sile kakva je Rusija, ali smatra da je upravo to ono što je javnosti u Srbiji potrebno.

Jelena Milić naglašava da, iako je izgledalo da ima pomaka po pitanju sagledavanja bombardovanja 1999. godine, i aktuelne situacije na Kosovu, govor predsednika pokazao je da se istorijom i javnim mnjenjem i dalje manipuliše.

– Nemoguće je da budete partner sa zemljama EU koje su većinski u NATO, a da sa NATO imate individualni akcioni plan, ako zaista mislite da su oni namenski ubijali decu, civile, da su nas bombardovali iz čista mira. Zastrašujući je način na koji se građanima ne dozvoljava da, na osnovu činjenica formiraju svoj stav i donosu političke odluke. Pri tome je teško sakriti da su megalomanski planovi u vezi s Kosovom naišli na odvraćanje i u Evropi i u SAD“, zaključuje Milić.

Ona još dodaje i da ju je, pored „neočekivano lošeg“ govora predsednika, iznenadio nastup ruskog ambasadora Aleksandra Čepurina.

– Još uvek pokušavam da vidim da li je Vučić ucenjen od strane Rusije. Kada čujete kako nas Čepurin u svojim izjavama nasilno vezuje za Rusiju, morate se pitati zašto Vučić i ovaj režim to dozvoljavaju? Očit je pojačan ruski uticaj u regionu, smatra naša sagovornica naglašavajući da ipak od ove vlasti nije više ni očekivala. NJu zabrinjava ćutanje opozicije.

Deo opozicije zastupa i Borko Stefanović, koji pak ističe da Vučićevi nediplomatski potezi služe za unutrašnju upotrebu, dok se Zapad neće mnogo obazirati na to jer dobijaju njegovu poslušnost po pitanju Kosova.

– Te preteće poruke Zapadu služe za unutrašnju upotrebu, da on prikrije da je bio deo vlasti koja je katastrofalnom politikom uvela zemlju u rat i nada se da će zbog oštrih izjava narod to zaboraviti, uveren je Stefanović. On zaključuje da „nažalost ta taktika i uspeva“.

Za Stefanovića je očekivano da se Rusija u ovom slučaju nameće kao strana koja nema čega da se stidi, ali da je to politika predsednika koja je evropskoj zajednici već dobro poznata.

– On zna da ima odrešene ruke od strane Zapada, jer oni znaju za njegovu diktaturu, cenzuru, punu kontrolu novca, ali zauzvrat će biti kooperativan i ispuniti ono što očekuju – da bude konstruktivan oko Kosova, da dobije ZSO sa umanjenim ovlašćenjima, da sklopi obavezujući sporazum i prihvati prisustvo Kosova u UN. A on radi na tome“, ocenjuje Stefanović.

Sama činjenica da je Rusija stala uz nas sa svojim jakim uticajem, ohrabruje Srbiju i predsednika da iznese ovako oštrije stavove prema Zapadu, kaže Dragomir Anđelković, ocenjujući to kao dobar potez koji će pokazati da nismo spremni na kapitulaciju Kosova.

– Normalno je da jasno kažemo da je prema nama izvršen zločin i da jasno kažemo ko stoji iza toga. Pre smo se ustručavali, ali manje je bitno kakve će to posledice imati po odnose sa Zapadom, pogotovu sada kada dolazimo do kulminacije kosovske krize. To je poruka da nećemo kapitulirati po kosovskom pitanju. Sama činjenica da Rusija, koja je stala vojnopolitički na crtu Zapadu, stoji iza nas, ohrabruje da štitimo svoje interese – smatra Anđelković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari