Povodom sedmogodišnjice terorističkog napada na srpsku decu u Goraždevcu kod Peći, episkop lipljanski Teodosije (Šibalić), vikar Eparhije raško-prizrenske i iguman dečanski, služio je juče u goraždevačkoj crkvi posvećenoj rođenju Presvete Bogorodice parastos ubijenim mladićima Panteliji Dokiću i Ivanu Jovoviću. Parastosu u Goraždevcu prisustvovalo je više desetina meštana.


Predstavnika države Srbije, vlasti u Prištini i međunarodne zajednice nije bilo na parastosu, javlja Radio KiM iz Čaglavice.

– Kao što su u ranohrišćanskim vremenima mučenici i nevina deca svojom krvlju utvrđivali Crkvu, tako su Ivan i Pantelija svojom nevinom žrtvom i krvlju obavezali sve nas da ostanemo na ovim prostorima i ne posustanemo pred opasnostima i nevoljama. Ovaj narod ima duboke korene i neće ostaviti svoje svetinje, grobove i zemlju koju su nasledili od predaka, poručio je vladika Teodosije. On je naglasio da „rana koja je 13. avgusta 2003. zadesila Goraždevac danas, sedam godina posle zločina, boli još više, jer počinioci nisu privedeni pravdi“.

Pored dvojice ubijenih mladića u napadu na decu koja su se kupala u reci Bistrici teško su ranjeni Đorđe Ugrenović, Bogdan Bukumirić, Marko Bogićević i Dragana Srbljak. Napadač je tada ispalio 90 metaka iz automatskog oružja na grupu srpske dece.

Jedan od ranjenih dečaka Bogdan Bukumirić najavio je da će podneti tužbu Sudu za ljudska prava u Strazburu. Milisav Dakić, otac ubijenog Pantelije Dakića, izjavio je juče da prestaje da veruje u pravdu, prenose agencije. Uoči sedme godišnjice od napada na srpsku decu u Goraždevcu Ivana Gudeljević, portparol Euleksa, izjavila je da se privodi kraju istraga koju je Misija EU preuzela od Unmika, ali da još niko nije osumnjičen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari