Priča Sonje Biserko i Nenada Čanka o preseljenju Srba sa KiM: "Neutemeljena i opasna, nedostaje Milan Radojičić da bi vic bio kompletan" 1foto: Kosovska Vlada

„Kada sam bio mali gledao sam cirkus Medrano i Moskovski cirkus, ali ovakav cirkus u koji su u stanju da prave Aljbin Kurti i njegove muve od donjeg dela leđa, muve poput Nenada Čanka i Sonje Biserko nisam gledao. Srbi sa KiM ostaće tamo uprkos želji Kurtija, Biserko i Čanka, rekao je Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, komentarišući sastanak premijera Kosova Aljbina Kurtija sa Sonjom Biserko, Nenadom Čankom i Markom Bašinom, na kome je rečeno da zvanični Beograd planira preseljenje Srba sa KiM u Sandžak.

Da je ovoj priči mesto u rubrici „Verovali ili ne“, sa predsednikom Srbije nakon podužeg vremena, slažu se svi sagovornici Danasa i sa levice, centra i desnice. Svi oni napominju da je priča o planskom preseljenju Srba sa KiM neutemljna, paušalna, ali i opsana.

U saopštenju kosovske vlade, da podsetimo, nakon sastanka Kurtija sa Čankom, Biserko i Baškinom, navedeno je da se razgovarano o situaciji i dešavanjima u regionu Zapadnog Balkana, o volji i šansama za integraciju u EU i NATO, a posebno o odnosima Kosova i Srbije, istoriji i aktuelnostima, kao i perspektivama za budućnost.

„Biserko, Čanak i Baskin su tokom sastanka obavestili premijera da se priča da zvanični Beograd planira preseljenje kosovskih Srba, posebno onih sa severa, u Sandžak, gde se, kako kažu, grade kuće i stanovi za njih. Oni su apelovali na premijera Kurtija da pokuša da spreči takav scenario“, navedeno je u saopštenju.

Komentarišući taj mogući scenario Vučić kaže da mu ne pada na pamet da tako nešto smisli.

Na pitanje koliko je priča o planiranom preseljenju Srba sa Severa KiM u Sandžak, ili Rašku oblast, zaista pouzdana, Biserko za Danas kaže da su to glasine koje kruže.

Biserko: Neka demantuju

„Kao neko ko se bavio izbeglicama, glasine su uvek najava na Balkanu. Neka demantuju. Ali, važno je da je Vučić reagovao“, odgovara Biserko.

Upitan da li se zaista u Sandžaku grade ubrzano stanovi preseljenje Srba sa KiM, Edin Đerlek, poslanik Stranke pravda i pomirenja, kaže za Danas da su to sve spekulacije prema kojima ne može da se odredi u ovom trenutku.

Priča Sonje Biserko i Nenada Čanka o preseljenju Srba sa KiM: "Neutemeljena i opasna, nedostaje Milan Radojičić da bi vic bio kompletan" 2
foto: ATA Images

„Ono što znam jeste da imamo pad izdavanja građevinskih dozvola u Novom Pazaru što ne ide u prilog toj tvrdnji. Međutim ono što zabrinjava kad spominjete tu temu jeste urbicid koji se sprovodi u Novom Pazaru od strane loklane vlasti..Veliki broj zgrada nije uknjižen, nema upotrebnu dozvolu i nije u skladu sa urbanističkim uslovima. Što znači da je jako malo objekata izgrađeno po propisanim standardima gradnje, uključujući i one koji se odnose na otpornost na zemljotrese što je zabrinjavajuće i što može biti veliki bezbednosni problem u budućnosti“, kaže Đerlek, bivši ministar u Vladi Srbije.

Grbović: Saopštenje Vlade KiM oslanja se na „priča se po Beogradu“

U plan o mogućem preseljenju Srba sa KiM ne veruje ni Pavle Grbović, lider PSG. On kaže da ta vest zaslužuje mesto u rubrici verovali, ili ne.

„Čak i da se apstrahuje sadržina, kontekst i akteri ove “vesti”, dovoljno neverovatno deluje činjenica da se zvanično saopštenje jedne Vlade oslanja na informacije “priča se po Beogradu”, kaže Grbović.

Priča Sonje Biserko i Nenada Čanka o preseljenju Srba sa KiM: "Neutemeljena i opasna, nedostaje Milan Radojičić da bi vic bio kompletan" 3
Foto: Nebojša Babić

Prema toj zvaničnoj verziji, kako kaže, vlada Aljbina Kurtija koja je u ogromnoj meri doprinela drastičnom pogoršanju uslova života za Srbe na Kosovu i njihovom iseljavanju, treba da spreči njihov odlazak sa Kosova.

„U celoj priči nedostaje još samo Milan Radoičić kao garant bezbednosti i međuetničkog dijaloga i vic je kompletiran. Mislim da ovom događaju ne treba pridavati nikakvu pažnju jer je jasno da je reč o jeftinom predizbornom skeču kojim Kurti pokušava da, pre svega pred međunarodnom javnosti, sa sebe skine teret neispunjenih obaveza, jednostranih poteza koji prozivode krize i loše namere pokazane prema Srbima tokom celog mandata“, navodi lider i poslanik PSG.

Janjić: Ko je ovlastio  Biserko i Čanka da govore u ime Srba sa KiM

Dr Jovan Janjić, poslanik „Mi glas iz naroda“ i potpredsednik Skupštine Srbije“ kaže za Danas da je mnogo neverovatnih, nemoralnih i suludih stvari sažeto u jednom saopštenju.

„Ko je je ovlastio Biserko, Čanka i Baskina da govore u ime jednog naroda, u ime Srba? Šta znači da se da „priča“ o mogućem preseljenju

Priča Sonje Biserko i Nenada Čanka o preseljenju Srba sa KiM: "Neutemeljena i opasna, nedostaje Milan Radojičić da bi vic bio kompletan" 4
foto: Printscreen/YouTube/Kurir

Srba iz njihovih vekovnih domova?! I ko uopšte ima pravo da takve eventualne (sulude) planove pravi?! Jasno je da Kurti i drugi okupatori Kosova i Metohije žele KiM bez Srba. Naravno, država Srbija tome mora na svaki način da se suprotstavi“, navodi Janjić.

Dodaje da to što Kurti radi, to nije samo slika njegove u suštini vazalne vlasti, nego i slika onih koji stoje iza njega.

„Uvek kada Kurti nešto uradi, valja imati na umu da je to i odgovornost političkog Zapada, koji mu daje vetar u leđa. Sve to što se ovih godina dešava u srpskoj pokrajini KiM jeste za vakta. Nešto slično kao i u vremenu turske okupacije. Ali, svedoci smo da svemu dođe kraj „, ističe potpredsednik Skupštine Srbije, dok socijalistkinja i takođe potpredsednica parlamenta Snežana Paunović smatra da to saopštenje ne zaslužuje ama baš nikakav komentar.

Anđelković: Pokušaj Biserko i Čanka da skrenu pažnju na sebe

Za Dragomira Anđelkovića, politčkog analitičara, priča o planskom preseljavanju Srba sa Kosova i Metohije u celini ili makar sa severa Kosova u Rašku oblast, ili bilo koji drugi deo Republike Srbije bez teritorija koje se po Rezoluciji 1244 nalaze pod protektoratom UN – potpuno je politički nelogična i otuda besmislena.

Dragomir Anđelković
foto FoNet Milica Vučković

„Prvo, Vučićev režim svim silama izbegava da prizna da je okupatorima tog dela naše zemlje potpuno dao Kosovo i Metohiju kako bi platio ceh za autokratsku vladavinu. Upinje se da se predstavi kao branilac onoga što je zapravo predao. Odlazak Srba sa Kosova bio bi simbol katastrofalne kosovske politike beogradskih vlasti, te će one to po svaku cenu izbegavati da se dogodi“, navodi Anđelković.

On smatra i da Srbi na Kosovu nisu pioni koje neko može da pomera kako mu padne na pamet. I veliki deo onih koji ćute i trpe režimske zloupotrebe jer su egzistencijalno zavisni od Beograda, ne bi pristali da se tek tako sele sa vekovnih ognjišta.

„Pokušaj da na to budu navedeni doveo bi do velikih nemira na Kosovu, ali i u ostatku Srbiji, i u vezi sa tim novih neprijatnosti za vlast. Treće, zapadni deo međunarodne zajednice ne želi da ceo svet vidi da se NATO kontrola nad Kosovom, koja je pravdana uspostavljanjem mira, demokratije i međunacionalne tolerancije, završila egzodusom Srba. Otuda, Vašington i Brisel ne bi dozvolili bilo kakvo sistematsko preseljavanje Srba“, objašnjava sagovornik Danasa.

Kada se sve rečeno uzme u obzir, kako kaže, jedno objašnjenje za nesuvisle konstrukcije koje su Čanak i Bisersko izneli, jeste njihov pokušaj skretanja pažnje na sebe. Pomenute osobe već su potpuno istrošene i nemaju nikakav značaj, ali imaju veliko medijsko i društveno-političko iskustvo.

„Lukavo su našle provokativnu temu da privuku pažnju srpske i regionalne javnosti te nakratko zasijaju. Malo je verovatno da iza toga stoji bila kakva ozbiljna politička zamisao“, zaključuje Anđelković.

Gogić: Legitimizacija buduće agresivne Kurtijeve politike

Ognjen Gogić, politički analitičar, sa KiM smatra da je reč o veoma neodgovorno datim izjavama koje imaju za cilj da stvore tenzije kod stanovništva, ali pre svega da daju alibi Kurtiju za akcije koje sprovodi.

„Biserko i Čanak bi trebalo da posete Sever Kosova i da pitaju Srbe koji tamo žive kako se osećaju zbog akcija Prištine, a ne da ih na taj način nipodaštavaju prikazujući ih Vučićevim pionima koji nemaju svoje mišljenje o stvarima koje im se dešavaju“, kaže Gogić.

Priča Sonje Biserko i Nenada Čanka o preseljenju Srba sa KiM: "Neutemeljena i opasna, nedostaje Milan Radojičić da bi vic bio kompletan" 5
Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Prema njegovim rečima, kod Srba na Severu Kosova postoji realan strah da će uslediti mere protiv zdravstva i školstva. Odlično znaju kako se nepovoljno na njihov život odrazilo ukidanja platnog prometa sa Srbijom, pri čemu Kurtijeva Vlada nije sprovela nijednu meru prilagođavanja koju je obećala.

Uznemirenost i ozlojeđenost koje Srbi na Severu Kosova osećaju je osnovana i ne može se reći da je plod propagande iz Beograda.

„Izjave koje su dali Biserko i Čanak predstavljaju neutemeljenu i paušalne ocene koje vređaju zdrav razum i imaju za cilj da legitimizuju sve buduće agresivne postupke Kurtijeve Vlade. To je neupseo Kurtijev pokušaj da zbuni zapadni deo međunarodne zajednice koji nema razumevanje za njegove postupke“, ocenjuje Ognjen Gogić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari