Priština, Brisel, Beograd – Rasprava ministara spoljnih poslova država članica Evropske unije o budućnosti procesa rešavanja kosovskog pitanja završena je juče bez zvaničnog zaključka, rečeno je Danasu u sedištu EU u Briselu.
Ministar spoljnih poslova Francuske Bernar Kušner izjavio je da je na jučerašnjem sastanku ministara spoljnih poslova država članica EU u Briselu prihvaćen francuski stav da se sačekaju izbori u Srbiji, kako bi se „krajem januara i početkom februara dala šansa pacifistima“ i sa srpske strane i sa strane Albanaca sa Kosova.

Priština, Brisel, Beograd – Rasprava ministara spoljnih poslova država članica Evropske unije o budućnosti procesa rešavanja kosovskog pitanja završena je juče bez zvaničnog zaključka, rečeno je Danasu u sedištu EU u Briselu.
Ministar spoljnih poslova Francuske Bernar Kušner izjavio je da je na jučerašnjem sastanku ministara spoljnih poslova država članica EU u Briselu prihvaćen francuski stav da se sačekaju izbori u Srbiji, kako bi se „krajem januara i početkom februara dala šansa pacifistima“ i sa srpske strane i sa strane Albanaca sa Kosova.

HISENI: Kraj pregovora

Priština – Pregovarački tim Prištine smatra da su zaključeni svi pregovori o budućem statusu Kosova i započinje konsultacije s ključnim međunarodnim partnerima radi koordinacije aktivnosti na proglašenju i priznavanju nezavisnosti, izjavio je juče Skender Hiseni, portparol kosovskog pregovaračkog tima. On je saopštio da su predstavnici Kosova i sam predsednik Fatmir Sejdiu zatražili od Saveta bezbednosti UN da 19. decembra prisustvuju sednici na kojoj će se raspravljati o izveštaju posredničke trojke Kontakt grupe 19. decembra. Hiseni je najavio da će „nezavisnost Kosova vrlo brzo biti proglašena, ali da niko ne može znati tačan datum kada će se to dogoditi“. Prema njegovim rečima, s konstituisanjem novih kosovskih institucija, moguće i tokom ove nedelje, prestaće mandat prištinskog pregovaračkog tima. Agim Čeku, odlazeći premijer Kosova, pozvao je juče EU da brzo reši budućnost Kosova i naglasio da Ahtisarijev plan nadzirane nezavisnosti, koji je prihvatila Priština, „predstavlja kompromis između kosovskih prioriteta i interesa Srbije“. Čeku tvrdi da kada je u pitanju „sama nezavisnost, koju već osam godina očekuju svi – ne samo Kosovo nego i UN, EU i NATO ne može biti kompromisa“.

Masimo D’Alema, šef italijanske diplomatije izjavio je juče u Briselu da EU smatra da su pregovori o statusu Kosova završeni i da je plan Martija Ahtisarija osnova za rešenje s tim da se Srbiji što pre odobri status kandidata za članstvo u EU. Italijanski ministar je naglasio da treba potpisati sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom, naglasivši da o tome da li Beograd dovoljno sarađuje s Haškim sudom odlučuje Evropska unija, a ne haška tužiteljka Karla del Ponte.

ĐELIĆ: Nema trgovine „Kosovo za EU“

– Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je juče da nema nikakve trgovine „Kosovo za Evropu“ – niti bi to Srbija prihvatila, niti joj to iko nudi. Đelić je novinarima, u pauzi seminara na kojem su predstavljene obaveze Srbije u upravljanju fondovima razvojne pomoći iz Evropske unije, rekao da je realnost Srbije da se aktivno radi na evropskim integracijama i da to nema nikakve veze sa određivanjem statusa Kosova. „EU nije zemlja niti je članica UN, niti će biti deo procesa oko Kosova i Metohije. Taj proces pripada Savetu bezbednosti UN i svim zemljama koje su članice UN, nikako EU“, smatra Đelić.

Jedan od zadataka jučerašnjeg sastanka bio je i da se utvrdi da članice EU mogu da nastupe jedinstveno u procesu rešavanja statusa Kosova. Razgovaralo se, takođe, o preovlađujućem stavu među dvadesetsedmoricom da bi bilo prihvatljivo potpisivanje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom, ukoliko vlasti u Beogradu dokažu da su sve učinile u nastojanju da bude uhapšen i Haškom sudu predat optuženi Ratko Mladić. Pre skupa spekulisalo se da je uglavnom Holandija uzdržana prema ovoj ideji o kojoj je juče i Vuk Jeremić, ministar spoljnih poslova Srbije, razgovarao s više ministara EU.

SAD najavljuju rad na rešavanju pitanja Kosova

Vašington – SAD će narednih nedelja tesno sarađivati sa međunarodnim partnerima na rešavanju kosovskog pitanja, ali i dalje smatraju da je plan Martija Ahtisarija o nadgledanoj nezavisnosti najbolji put za napredovanje, saopšteno je danas u Vašingtonu. „Narodu Kosova i regiona hitno je potrebna jasnoća po pitanju njihove budućnosti“, saopštio je direktor za odnose sa medijima Stejt departmenta Gonsalo Galjegos. Napominjući da se juče završen mandat posredničke trojke. Galjegos je naveo da SAD „žale što lideri Srbije i Kosova nisu tokom ovih razgovora postigli sporazum o statusu Kosova“.

Havijer Solana, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost, uoči jučerašnjeg sastanka izjavio je da su evropske zemlje blizu prevazilaženja unutrašnjih nesuglasica oko konačnog statusa Kosova i dolaženja do jedinstvenog stava, prenose agencije. Solana je najavio i da će EU razmatrati prelaz s policije UN na policiju EU na Kosovu. On je naglasio da će Unmik policija ostati na terenu dok EU ne bude spremna da preuzme dužnost, prenosi Rojters.

JEREMIĆ: Evropska budućnost glavni cilj Srbije

– Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je juče u Briselu, posle sastanka s ministrima EU, da bez obzira na izazove „Srbija ostaje potpuno posvećena svojoj evropskoj budućnosti – evropskim integracijama“. On je podvukao da je za Srbiju neprihvatljiva nezavisnost KIM i naglasio da „Srbija očekuje potpisivanje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU u najkraćem roku“. Jeremić kaže da je ministrima iz EU predočio da se „budući status KIM mora rešavati imajući u vidu kontekst evropske integracije celog Zapadnog Balkana, na evropski način, poštujući evropske vrednosti“ i tvrdi da su njegovi sagovornici „iskazali veliko razumevanje“. „Svi s kojima sam se sastao nastavljaju da podržavaju evropski put Srbije. Nadam se da ćemo, kakvi god bili regionalni i politički izazovi pred nama, nastaviti da zajedno koračamo tim putem ka cilju pune integracije Zapadnog Balkana u EU“, kaže Jeremić. Jeremić je juče razgovarao sa šesnaest ministara EU, među kojima su bili i šefovi diplomatija Grčke, Rumunije, Austrije, Mađarske, Belgije, Finske, Italije, Holandije i Španije.

Izveštaj o drugom ciklusu pregovora Beograda i Prištine, u kojem je posredovala trojka Kontakt grupe ministrima članica EU, juče je predstavio posrednik Unije Volfgang Išinger. On je za nemački RBB-Inforadio izjavio da je „uveren je da će EU brzo priznati odvajanje Kosova od Srbije i da će Brisel odluku o tome, verovatno, doneti sledećih dana“. Prema njegovim rečima, Kosovo će „praktično dobiti uslovnu, međunarodno nadgledanu nezavisnost – kosovskim vlastima biće postavljeni uslovi koji se odnose na uvažavanje zakona o zaštiti manjina i usvajanje već razrađenog modernog ustava“.
Išinger objašnjava da će na Kosovu „i dalje biti stacionirane međunarodne trupe i prisutne EU i UN’’ što, kako je rekao, „znači da je reč o međunarodno nadgledanoj nezavisnosti’’. On je naglasio da samostalno Kosovo neće biti suverena država.
Dejvid Miliband, britanski ministar inostranih poslova, izjavio je juče da će Velika Britanija priznati nezavisno Kosovo. On je procenio da će možda biti potrebno slanje više trupa NATO-a na Kosovo dok se ono kreće ka nezavisnosti.
Šef švedske diplomatije Karl Bilt juče je poručio da su sve, osim jedne, zemlje članice EU spremne da prihvate nezavisnost srpske pokrajine Kosovo bez rezolucije Ujedinjenih nacija. Iako Bilt nije želeo da kaže koja država je u pitanju, njegov kolega iz Luksemburga, pojasnio je da samo Kipar ima „ogroman problem“ u podržavanju nezavisnosti Kosova.
Erhard Busek, koordinator Pakta stabilnosti za jugoistočnu Evropu, kritikovao je EU zbog nesloge oko Kosova, koja je dovela do mešanja Rusije i Kine. U intervjuu za Tagesšpigel Busek je konstatovao i da je za kosovske Albance trenutno od većeg značaja popravljanje uslova života, nego dobijanje mesta u UN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari