Prihvaćen predlog da se u Skupštini Kosova raspravlja o trgovinskim ograničenjima Srbije 1Foto: Beta/Armenija Zajmi Bešević

Komisija za privredu Skupštine Kosova je u načelu prihvatila zahtev Demokratskog instituta Kosova da se na sednici parlamenta raspravlja o trgovinskim ograničenjima Srbije u odnosu na Kosovo.

Predsednik Komisije Ferat Šalja rekao je da bi takva rasprava pomogla ekonomskim procesima i pristupu u odnosima sa Srbijom.

Poslanik Alijanse za budućnost Kosova Pal Ljekaj je naveo da smatra da je takva rasprava neophodna.

„Videli smo da je čak i u prošlosti, kada smo donosili odluke, medjunarodni pritisak bio toliko veliki da su otišle dve vlade. Tamo gde je neko intervenisao, uvek postoje prepreke i pritisci, u medjuvremenu to utiče na odnose sa Srbijom, kao što je to bilo sa reciprocitetom“, rekao je Ljekaj.

Armend Muja iz pokreta Samoopredelenje je rekao da treba raspravljati o trgovinskim barijerama koje je uspostavila Srbija, ali da to treba „držati van konteksta lokalnih izbora, kako joj se ne bi dao drugi pravac i koristilo u političke svrhe“.

Ostaje da se u dogovoru sa Vladom Kosova ovo pitanje prvo raspravi na parlamentarnoj komisiji da bi se posle priprema o tome raspravljalo i na sednici kosovskog parlamenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari