"Prihvatamo odgovornost i ličnom imovinom ako u prvoj godini ne napravimo preokret": Branislav Jovanović, kandidat za gradonačelnika koalicije GG "Niš, naš grad" i Parandilovićevog Novog lica Srbije 1Branislav Jovanović: Foto Niš moj grad

Prvo što ćemo uraditi su racionalizacija, reorganizacija i rigorozna štednja u Gradu, gradskim opštinama i javnim preduzećima. Centralizovaćemo javne nabavke koje su leglo korupcije. Dupliraćemo budžet za kapitalne investicije u gradu, kaže Branislav Jovanović, nosilac liste „Niš, naš grad- Branislav Jovanović- Novo lice Srbije- Miloš Parandilović“, odgovarajući na pitanje koje će ključne ili prve stvari u gradu promeniti nakon izbora 2. juna ukoliko budu u prilici.

Jovanović je političar od devedesertih godina prošlog veka, promenio je više političkih stranaka, bio je prvi predsednik gradske vlade nakon što su na lokalnim izborima 1996. pobedile „demokratske snage“, kao i dugogodišnji direktor Direkcije za izgradnju grada.

Koalicija kojoj sada pripada imaće svoje liste na izborima za odbornike Skupštine grada, kao i za odbornike skupština svih pet gradskih opština- Medijane, Palilule, Panteleja, Crvenog Krsta i Niške Banje.

Da li ste spremni da snosite odgovornost- i kakvu- za slučaj da ne ostvarite obećano? Da li ćete insistirati da pripadnici eventualne nove vlasti budu sankcionisani u slučaju da učestvuju u korupciji, kriminalu, kršenju zakona?

Naravno da prihvatamo odgovornost čak i ličnom imovinom, ako u prvoj godini vlasti u gradu ne napravimo preokret nabolje. Svi kriminalci moraju u zatvor i zakon mora biti isti za sve. Treba ispitati poreklo imovine, a i tražiti odgovornost onih u Nišu koji su hapsili ljude bez dokaza.

Da li će nova vlast, ukoliko uspete da je formirate, biti transparentna i „podnositi račune“ građanima?

Niš je, dok smo mi vršili vlast, pre dolaska naprednjaka, funkcionisao po sistemu otvorene kuće, bio demokratski centar Srbije, jer je sve počelo iz Niša. Bio je slobodan grad i medijska republika jer je imao pet slobodnih televizija i bio veliko gradilište.

"Prihvatamo odgovornost i ličnom imovinom ako u prvoj godini ne napravimo preokret": Branislav Jovanović, kandidat za gradonačelnika koalicije GG "Niš, naš grad" i Parandilovićevog Novog lica Srbije 2
Branislav Jovanović ispred stadiona: Foto Niš moj grad

Kakve rezultate očekujete na gradskim izborima u Nišu? Na osnovu čega, da li ste radili neka istraživanja?

Očekujemo da imamo svoju odborničku grupu u okviru gradskog parlamenta. Nemamo nikakvo istraživanje, niti nam je poznato da iko u gradu ima istraživanja na tu temu.

Sa kim ćete sarađivati nakon izbora ako budete u situaciji da formirate novu lokalnu vlast?

Sve zavisi od rezultata izbora- jer mi znamo ko treba da ode, ali ne znamo ko će doći.

A koje su Vaše osnovne zamerke aktuelnoj gradskoj vlasti?

To što su loše uradili nije samo pojava, to je jedno stanje koje traje poslednjih 12 godina. Tri puta nisu „pogodili“ izbor gradonačelnika, sada spremaju četvrtog kandidata. Očigledno je da sistem ne funkcioniše i da treba nešto menjati.

Činjenica je da su poslednjih godina jug Srbije i Niš značajno postradali, a da je naš grad do 2012. godine, dok smo mi vršili vlast, kako kažu ekonomski stručnjaci, bio ekonomski jači od Novog Sada, na primer. A sada sever zemlje, a posebno Novi Sad, ima tri do četiri puta veći budžet od Niša.

Najviše im zameram beogradizaciju, medijski mrak, jednopartijsko vladanje i korupciju i kriminal.

 

„Kandidujem se za gradonačelnika, samo na bazi mojih rezultata“

Ja sam kandidat za gradonačelnika naše koalicije, samo na bazi rezultata, ne na osnovu praznih obećanja i prića. Svakome ko misli da je više uradio za razvoj grada Niša od mene biću spreman da pružim šansu da me demantuje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari