Princ Filip i princeza Danica u Rumuniji: Posetili kumove i rodnu kuću kraljice Marije 1foto: Amir Hamzagić/ATAImages

Filip Karađorđević, princ-naslednik od Srbije i Jugoslavije, i princeza Danica Karađorđević posetili su Rumuniju gde su bili gosti svojih kumova princa Nikolasa od Rumunije i princeze Aline.

Izveštaj sa ove posete objavila je Služba za saradnju sa medijima kabineta princa Filipa Karađrođevića:

Princ Nikolas od Rumunije potomak je Kraljevske porodice Rumunije iz koje potiče kraljica Marija Karađorđević, supruga kralja Aleksandra I i prabaka princa-naslednika Filipa.

Princ Nikolas i princeza Alina bili su kumovi na krštenju princeze Marije Karađorđević, kćerke princa Filipa i princeze Danice.

„Lepote ove zemlje i njena istorija zadivljuju a ni sa jednom od zemalja u okruženju ne delimo toliku bliskost koja traje vekovima“ poručio je princ-naslednik Filip.

Prvog dana posete prinčevska porodica je u pratnji domaćina posetila stari manastir u Kurtea de Aržes (Curtea de Arges), bivšoj prestonici i sedištu crkve, zdanje iz XV veka od izuzetnog kulturnog, istorijskog i duhovnog značaja za Rumuniju, ali i za Srbiju.

„Manastir, koji čvrsto povezuje naše dve zemlje, mesto je počivanja mnogih članova rumunske kraljevske porodice, među kojima i naših zajedničkih predaka NjV Kralja Ferdinanda i NjV Kraljice Marije od Rumunije (roditeljima naše Kraljice Marije) čiji smo Princ Nikolas i ja čukununuci. Zadužbina je velikog vlaškog vojvode Svetog Njegoja Besaraba i njegove supruge srpske princeze Milice (Milița Despina), unuke Kneza Lazara.

Tu se nalaze njihove freske, kao i freska Kneza Lazara i Kneginje Milice. U izgradnji crkve uz ktitore učestvovao je Sveti Maksim Branković, mitropolit Vlaške od 1507.

Ostali smo fascinirani lepotom i freskama i zahvalni smo Ocu Andreju koji nam je pričao o bogatoj istoriji ovog svetog mesta“ istakao je princ-naslednik Filip.

Tokom posete kumovima princ Filip i princeza Danica obišli su i zamak Pelišor (Castelul Pelișor) koji se nalazi u kompleksu zamka Peleš u Sinaji, kraljevskoj rezidenciji na obodu Karpata, u kome je odrastala naša kraljica Marija, prabaka princa-naslednika Filipa. Spavaća soba u ovom zamku je ista kao kada je naša kraljica Marija bila devojka, a na prozoru je još vidljiv njen potpis.

Poslednjeg dana posete, princ Filip i princeza Danica posetili su grob Kralja Mihaja, poslednjeg kralja Rumunije, velikog borca u turbulentnim vremenima koga je narod Rumunije veoma voleo.

„Kralj Mihaj nije bio samo poštovan monarh već i posvećen i odan porodični čovek koji je veoma voleo svoju decu i unuke. Njegova povezanost sa porodicom bila je toliko očigledna u mnogim trenucima, uključujući i onaj iz 1992. godine, posebno dirljiv, kada ga je njegov unuk, princ Nikolas, naš kum, koji je tada imao samo 7 godina, pratio u Rumuniju. Zajedno su stajali na balkonu i mahali oduševljenom narodu, trenutak koji ostaje za večnost“ istakao je princ-naslednik Filip.

Kralj Mihai bio je kralj u dva navrata, od 1927. do 1930, a zatim poslednji put od 1940. do 1947. godine, kada je njegovu zemlju, kao i našu, uzurpirao totalitarni komunistički režim, oduzeo mu sva prava i prognao iz zemlje.Život van otadžbine posvetio je prikupljanju njenih rasutih delova i sanjao povratak. 1992. mu je dopušteno da poseti Rumuniju na dan Uskrsa. Pošto ga je dočekalo više od milion ljudi, vlada mu je zabranila dolazak u Rumuniju narednih pet godina 1997. vraćeno mu je rumunsko državljanstvo i dopušten ulazak u Rumuniju. Upokojio se 2017. godine i sahranjen je sa najvećim počastima ovde u staroj kraljevskoj prestonici i mauzoleju u Kurtea de Arđes.

Bila je ovo prva porodična poseta prinčevske porodice Rumuniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari