Princ Filip traži da kralj Aleksandar dobije spomenik u Beogradu: Nije pitanje ko ga je ubio već ko je to dozvolio 1Foto: Kabinet princa Filipa Karađorđevića

Princ Filip Karađorđević poručio je danas da se demokratsko društvo ne može da se vodi pravilima totalitarnog režima, i da njegovom pretku kralju Aleksandru, ubijenom pre 90 godina u Marselju, treba podići spomenik.

Filip Karađorđević, princ-naslednik od Srbije i Jugoslavije, obratio se javnosti porukom, povodom 90 godina od atentata na jugoslovenskog kralja Aleksandra u Marselju 1934. godine.

Svečanu državnu ceremoniju povodom ove godišnjice predvodi inače, kako je najavljeno, premijer Miloš Vučević.

U saopštenju kabineta Filipa Karađorđevića se naglašava da ni dan danas nije skinut veo misterije sa atentata na kralja Aleksandra, kao i da mu Beogradu treba podići spomenik.

U saopštenju princa-naslednika se, između ostalog kaže da moramo biti svesni svoje istorije.

„Nije pitanje ko ga je ubio već ko je dozvolio da bude ubijen? Ko ga je žrtvovao? Ko je platio danak krvlju našeg kralja? Ostaje pitanje za saveznike i prijatelje. Od ovog događaja pokrenut je talas koji je promenio svet a mračne ideologije, osokoljene smrću najvećeg neprijatelja, nezadrživo su gutale države, ljude i kulture“ ističe princ-naslednik.

„Nije prvi put da najbolji od nas daju život za zaštitu Evrope i njenih vrednosti ali treba da učinimo da bude poslednji kog Evropljani nisu svesni! Kako nam se istorija ne bi ponavljala, moramo da je budemo svesni, jer senka mračne ideologije komunizma i njenog nasleđa još bdi nad nama.

Još naša prestonica nema spomenik Kralju Aleksandru, još se trguje njegovom žrtvom, još se ponavljaju “istine” njegovih neprijatelja kao definicije i pravila.

Tome mora da se stane na put i stvari moraju da se nazovu svojim imenom. Demokratsko društvo ne može da se vodi pravilima totalitarnog režima. Prvi korak ka tome je podizanje spomenika njegovom životu i delu“, poručuje princ Filip Karađorđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari