Princ Filip Karađorđević ponovo posetio Hilandar 1Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Princ naslednik Filip Karađorđević posetio je manastir Hilandar na Svetoj gori, ponovo nakon godinu dana.

“Nepunih godinu dana od moje prve posete, ponovo sam se vratio našoj Svetoj carskoj srpskoj lavri, manastiru Hilandaru na Svetoj Gori. Osećaj je poseban, a toplina, srdačnost i gostoprimstvo koje mi je ukazao Visokoprepodobni iguman Metodije sa bratijom, duboko su me dirnuli. Poštovanje koje se pokazuje kraljevskoj porodici Karađorđević i delima mojih predaka, u ovoj instituciji, čini me ponosnim, koliko i obavezuje. Igumanu sam simbolično poklonio krstić sa nedavnog krštenja moje ćerke princeze Marije. Neprekinuti centar naše duhovnosti i istorije uvek me je privlačio i inspirisao. Danas je i dan rođenja mog čukundede Kralja Petra I Oslobodioca, koji je gajio slična osećanja prema Hilandaru, našem mestu izvan vremena. Retki su narodi koji baštine ovakvo blago“, izjavio je Filip Karađorđević.

Iguman Metodije je princu Filipu poklonio ikonu Svetog Andreja Prvozvanog, slavu doma Karađorđevića, kao i svilenu maramu iz kolekcije „Hilandarsko nasleđe“ sa motivom „Pustinjski krin“, ornamentom iz hilandarske rukopisne knjige iz 17. veka, dar princezi Danici, navodi se u saopštenju kabineta princa Filipa Karađorđevića.

Kako se navodi princ je upoznat sa planom da se radovi na obnovi izgorelog dela manastira završe do kraja sledeće godine.

Snimak posete objavio je i na mreži Iks.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari