Prioriteti razvoj privrede i turizma 1

U opštini Žagubica u toku je realizacija brojnih projekata, kojima se unapređuju uslovi i kvalitet života njenih žitelja.

Kako nam je rekao predsednik opštine Safet Pavlović (SNS), za razvoj privrede i turizma neophodna je kompletna obnova regionalnog puta Požarevac – Bor, koji je sada u katastrofalnom stanju.

– Nadamo se i očekujemo da nam pomognu nadležna ministarstva, jer bi obnova ovog puta preko Crnog vrha značila punio i žiteljima Žagubice i žiteljima Bora i drugih mesta na ovom drumu, rekao je Pavlović. Prema ranijim najavama, u Žagubici treba da se gradi i fabrika u kojoj bi kooperanti radili za švedsku kompaniju „Ikea“.

– Bio nam je u poseti kooperant „Ikee“ iz Rumunije i ponudili smo mu zemljište površine oko šest hektara, sa kompletno izgrađenom infrastrukturom. Uskoro očekujemo posetu i „Ikeinog“ kooperanta iz Švajcarske. Nadamo se da će gradnja fabrike otvoriti oko 300 radnih mesta za nezaposlene građane naše opštine, kazao je Pavlović.

Opština radi i na traženju strateškog partnera za gradnju sportskog kompleksa „Izvor“, na ulasku u grad. Na tom mestu treba da se nađu hotel sa četiri zvezdice, sa preko 200 ležajeva, olimpijski bazen i tereni za male sportove, mini-golf i odbojku na pesku. Osim u oblasti privrede, u Žagubici se radi i na unapređenju kulture. Da bi programi imali gde da se izvode, renovirani su domovi kulture u svim selima na području opštine, ostala su samo još dva – u Suvom Dolu i u Laznici.

Opština Žagubica svojim građanima pomaže i tako što im plaća prevoz, što je, uz opštinu Knjaževac, jedinstveno u Srbiji.

– Za te namene iz gradskog budžeta planiramo godišnje 4,5 miliona dinara. Takođe, plaćamo i za rođenje prvog, drugog i trećeg deteta, a za treće dete besplatna je i đačka kuhinja. Kao jedini u zemlji, omogućili smo besplatan vrtić za svu decu u opštini, kazao je Pavlović i dodao da se iz budžeta daje novac i za stipendije đaka i studenta, oko četiri miliona godišnje

Opština je pomogla i onim građanima koji su imali štetu od nevremena ili poplava, jer im je isplatila novac iz opštinskog budžeta.

– Na sreću, mi se nalazimo pored vrela Mlave, pa nam ova reka ne nanosi štetu. Najveći problem su bujični potoci, ali kad od njih nastane šteta, mi je ratarima nadoknadimo iz budžeta. Što se tiče štete od grada, i tu smo bezbedni, pošto smo iz opštinskog budžeta obezbedili deset raketa po jednom raketnom mestu, jer su nam bile nedovoljne po četiri rakete, koliko dobijamo od Republike, rekao je Pavlović.

Loš put kočnica za turizam

Opština Žagubica ima dosta toga da ponudi i u oblasti turizma. „Imamo netaknutu prirodu, manastir Gornjak i Tršku crkvu, koja potiče iz 12 veka. Imamo i vrelo reke Mlave i Krupajske reke. Međutim, da bi nas turisti obilazili u većem broju, neophodna je obnova regionalnog puta Požarevac – Bor“, naglasio je Pavlović.

Dobili spor sa Italijanima

Opština Žagubica je 2013. godine tužila firmu „Europelet Italia“ iz Monfalkonea, kojoj je poklonjeno 2,5 hektara za gradnju fabrike peleta, a ona nije realizovala taj plan. Tužbom je tražen povraćaj zemljišta, kao i novčana nadoknada od 128.903 evra zbog neispunjavanja obaveza. „Dobili smo taj spor i vratili zemljište u posed opštine. Ostalo je da se nađe način da se naplati i odšteta, jer su toj firmi trenutno blokirani računi“, kazao je Pavlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari