Na mitingu Srpske radikalne stranke, koji je organizovan u nedelju u Beogradu zbog hapšenja Ratka Mladića, policija je uhapsila 180 izgrednika, pretežno pripadnika organizacije Naši, kao i navijača Crvene zvezde, Partizana i Rada, od kojih je zadržano njih 70, potvrđeno Danasu u MUP. Oni su učestvovali u napadima na policajce koji su obezbeđivali skup ispred Doma Narodne skupštine. U neredima su povređena 32 policajca i 11 građana, a među uhapšenima je 47 maloletnika.


Potpredsednik SRS Dragan Todorović pozvao je juče vlasti da u „najskorijem roku“ saopšte ko su organizatori nereda na mitingu podrške Ratku Mladiću. On je na konferenciji za novinare rekao da će, ukoliko vlast u naredna dva-tri dana ne saopšti ko je odgovoran za sukobe, to značiti da je sama vlast organizovala nemire.

– Ako su bili sposobni da pronađu najtraženijeg haškog begunca, onda su sposobni i da otkriju organizatore nereda, istakao je Todorović. On je naveo da još ne postoje izveštaji o tome ko su organizatori sukoba na mitingu posle hapšenja Radovana Karadžića 2008. godine i da bi takav izveštaj „ponudio mnoge odgovore“. Potpredsednik radikala je ocenio da je masovnost protesta pokazala nezadovoljstvo građana „režimom Borisa Tadića i ponižavajućim činom hapšenja Ratka Mladića“.

Prema njegovim rečima, SRS će zbog toga pokrenuti inicijativu za smenjivanje Tadića i Vlade Srbije za koju joj je potrebna pomoć Demokratske stranke Srbije. Na pitanje o učešću pripadnika ekstremističkih organizacija na mitingu u nedelju, on je rekao da će SRS „uvek pozivati“ sve građane Srbije na svoje skupove. Povodom činjenice da je pismo lidera SRS Vojislava Šešelja na mitingu pročitao njegov maloletni sin Vladimir, Todorović je naveo da je dečak „dovoljno zreo da shvata situaciju u kojoj je njegov otac“.

Advokat Miloš Šaljić, nije mogao da kaže kakav je bio Mladićev komentar na nerede do kojih je došlo na protestu radikala zbog njegovog hapšenja, jer kako je objasnio, o tome s njim još niko nije razgovarao.

Ministar rada Rasim Ljajić rekao je da miting SRS nije nikakav pokazatelj raspoloženja građana, niti bi to trebalo uzeti kao relevantan podatak, jer radikali više nemaju snagu koju su imali 2008, kada je uhapšen Radovan Karadžić.

Govoreći o mitingu podrške Ratku Mladiću, državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen rekao je da nema osnove da se zabrani skup koji traži neka parlamentarna stranka. „Tanka je granica u zaštiti političkih sloboda i bezbednosti. Da je to tražila neka od desničarskih organizacija, mogli bismo da zabranimo, ali kad traži jedna parlamentarna stranka, nema osnove da se zabrani“, objasnio je Homen.

Liga socijaldemokrata Vojvodine najoštrije je osudila nasilje u Beogradu na mitingu podrške Ratku Mladiću i saopštila da bi i SRS trebalo zabraniti. U saopštenju dostavljenom javnosti, ta stranka očekuje da svi huligani budu najstrože kažnjeni.

„SRS definitivno snosi odgovornost za sve što se desilo tokom i nakon mitinga“, dodaje se u saopštenju LSV, a „prisustvo vođe Obraza Mladena Obradovića mitingu, sigurno je dodatno ohrabrilo huligane, podsetivši ih na blage kazne na koje su on i njegovi pomagači osuđeni zbog organizovanja napada na policiju i razbijanja Beograda tokom Parade ponosa 10. oktobra u kojem je povređeno 140 ljudi“.

Marko Savković, istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, ocenjuje za Danas da odgovornost za nerede na protestu radikala ne treba tražiti u policiji. Kako ističe, desničarske organizacije koje su izazvale nasilje, poput Obraza, 1389. i grupe Naši, trebalo bi zabraniti. „Na Ustavnom sudu je da razmotri zabranu delovanja ovih organizacija. Što se tiče mitinga SRS, problem je u tome što nisu ove grupe bili organizatori, već radikali, tako da je teško tražiti njihovu odgovornost u ovom slučaju“, navodi Savković.

Naš sagovornik smatra da rad policije zaslužuje pohvalu, iako njena prevencija nije dovoljna da se spreči nasilje koje izazivaju ekstremističke grupe, jer je broj pripadnika desničarskih organizacija veliki. Savković ne veruje da će biti novih protesta zbog hapšenja Ratka Mladića, ali dodaje da su mogući izolovani incidenti.

Prema njegovim rečima, Srbija se i dalje određuje prema nasleđu iz devedesetih godina prošlog veka. „Međutim, vidljiva je segmentacija na desnoj strani u odnosu na hapšenje Radovana Karadžića. Za policiju je izazov da se bori protiv tzv. navijačkih grupa, ali ipak mislim da se u narednom periodu mogu očekivati manji izlivi frustracija pripadnika desničarskih organizacija, zaključuje Savković.

Đilas: Policija odlična

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas rekao je juče da je policija odlično obavila svoj posao, tokom nereda koji su u Beogradu izbili na protestnom skupu zbog hapšenja Mladića i dodao da se slični incidenti dešavaju u svim gradovima na svetu. Đilas je naveo da još nema procenu materijalne štete.

Tadić: Neredi očekivani kao deo političkog folklora

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je juče da su neredi u Beogradu na skupu podrške haškom optuženiku Ratku Mladiću bili očekivani i da je policija držala situaciju pod kontrolom. „Pokazali smo da smo uprkos iskušenjima stabilna zemlja na koju se može računati kada su u pitanju region i ovaj deo Evrope“, kazao Tadić. Predsednik Srbije je ocenio da su ovakvi neredi deo uobičajenog političkog folklora u Srbiji, ali i na celokupnom evropskom kontinentu gde, kako je rekao, ima težih i kompleksnijih nereda. Beta

Dodik podržava mitinge

Banjaluka – Predsednik RS Milorad Dodik saopštio je juče da podržava pravo boraca i građana RS da izraze svoj stav povodom hapšenja generala Ratka Mladića i rekao da bi bilo primerenije, da umesto što u Sarajevu likuju zbog hapšenja Mladića, daju odgovor na brojna zverstva nad Srbima za koja niko nije odgovarao. Dodik je u pisanoj izjavio izrazio uverenje da će sva okupljanja proteći mirno i dostojanstveno, bez najmanjeg incidenta. On je istakao da je „Vojska RS predstavljala izraz volje srpskog naroda u BiH za opstankom i odbranom svojih ognjišta i prava“. Najavio je i da će RS, u skladu sa zaključkom Narodne skupštine RS, formirati fond za pružanje pravne pomoći osobama koje su optužene u Haškom sudu, a od Vlade RS zatražio da hitno obavi neophodne procedure da bi taj fond bio formiran. FoNet

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari