Prekinuto pripremno ročište protiv Pantića i Zarića, optuženih za navodne ratne zločine 1Foto: Janson Morison/Free Images

Momir Pantić i Žarko Zarić, optuženi da su navodno počinili ratni zločin u Istoku pre 25 godina, prvi put su se pojavili na sudu u Prištini, nakon godinu dana od hapšenja, i pošto je tužilaštvo početkom ovog meseca podiglo optužnicu. Pripremno ročište je ubrzo i prekinuto, jer optuženi i njihovi branioci nisu dobili optužnicu i spise predmeta na srpskom jeziku.

Kako javlja RTS, Advokat Dejan Vasić, branilac Žarka Zarića rekao je da je njegov klijent godinu dana u pritvoru, a da ne zna za šta je osumnjičen, a sada i za šta je optužen, jer mu nije dostavljena optužnica.

Vasić zahteva da se Zariću dostavi optužnica, a njemu spisi predmeta na srpskom jeziku.

Advokat Nebojša Vlajić, branilac Momira Pantića, pored optužnice zatražio je da se njegovom branjeniku dostavi kopija kompletnih spisa na srpskom jeziku kako bi imao uvid u predmet i kako bi se pripremio.

“Mi smo kao branioci optužnicu primili u petak, to je jedan radni dan u odnosu na danas. Okrivljeni nisu uopšte primili, nisu je ni videli, a spisak predmeta nismo primili ni mi kao branioci. Nemamo uslova za nastavak današnjeg suđenja. Nemamo uslova za izjašnjavanje o krivici”, rekao je Vlajić.

Optužnica tereti Pantića i Zarića, nekadašnje policijske zvaničnike u opštini Istok da su tokom rata navodno počinili ubistvo, mučenje, nečovečno postupanje, zastrašivanje, uništavanje imovine, masovnu deportaciju i etničko čišćenje civilnog stanovništva albanske nacionalnosti u opštini Istok.

“Istrage su otkrile da su u periodu na koji se odnosi ova optužnica bila dva slučaja seksualnog nasilja nad žrtvama albanske nacionalnosti. Takođe, tokom istražnih radnji je dokazano da je tokom ratnog perioda u opštini Istok spaljeno oko pet hiljada kuća, ubijeno oko 250 ljudi, 19 dece žrtava i mnoga druga materijalna šteta”, navodi se u optužnici.

Optuženi su od momenta hapšenja u pritvoru u Podujevu. Polcija je u dva dana u avgustu prošle godine u Ljuboždi kod Istoka uhapsila Žarka Zarića, a na punktu Merdare Momira Pantića.

Pripremno ročište biće nastavljeno 7. oktobra a do tada, sudija u slučaju Valjon Kurtaj, naložio je dostavljanje optužnice i spisa na srpskom jeziku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari